Israel: Iranul ar putea fabrica o bombă nucleară anul acesta

97
1 minut de lectură
ARAK, IRAN - OCTOBER 27: Iran's controversial heavy water production facility is seen in this general view, October 27, 2004 at Arak, south of the Iranian capital Tehran. Iran said Wednesday that the plant will go online within a month despite international pressure to suspend such nuclear-related activities. (Photo by Majid Saeedi/Getty Images)

Conform serviciului de informații militare al Israelului, Iranul ar putea acumula până la finalul anului 2020 suficient material fisionabil pentru a fabrica o bombă nucleară și are capacitatea de a realiza o rachetă ce poate transporta un focos atomic în decurs de doi ani, relatează The Jerusalem Post, citat de Mediafax.

În ultimul an, după retragerea SUA din Acordul nuclear cu Teheranul, Iranul a renunțat la limitele privind propria producție de uraniu îmbogățit, care poate fi folosit drept combustibil pentru centrale termonucleare, ori pentru fabricarea de arme atomice.

Serviciul de informații militare al Israelului consideră că, dacă Iranul continuă să-și dezvolte programul nuclear în ritmul actual, până la finalul anului 2020 va produce 1.300 de kilograme de uraniu îmbogățit la un nivel redus, cantitate necesară pentru obținerea a 25 de kilograme de uraniu cu un nivel ridicat de puritate.

Însă, totodată, serviciile israeliene preconizează că Iranul nu este în acest moment interesat de fabricarea rapidă a unei bombe nucleare, ci ar dori mai degrabă o revenire la Acordul nuclear din 2015, lucru ce ar însemna eliminarea majorității sancțiunilor ce vizează Teheranul.

Urmăriți-ne și pe Facebook.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele