
Ședința de luni a Partidului Social Democrat a fost o bună ocazie pentru președintele partidului, Liviu Dragnea, de a-și izola contestatarii și de a-i lipsi de funcții în partid. Organizată pentru a decide componența noului cabinet Dăncilă, ședința a avut ca prim scop sancționarea, prin deposedare de funcții, a primarului general Gabriela Firea și a vicepremierului Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării. La ședința anterioară au fost excluși din partid Adrian Țuțuianu, liderul de la Dâmbovița, fost ministru al apărării în guvernul Tudose, și Marian Neacșu, fost secretar general la partidului, înlocuit luni cu Codrin Ștefănescu.
Gabriela Firea a pierdut funcția de vicepreședinte PSD și pe cea de președinte interimar al organizației București-Ilfov, din care și-a dat demisia, preventiv, înainte de începerea ședinței Comitetului Executiv. Ea nu a fost exclusă din PSD totuși, probabil pentru ca partidul condus de Dragnea să nu piardă Capitala, unde Gabriela Firea este primar general.
Conflictul dintre Firea și președintele PSD a început după protestele din 10 august, când primarul general l-a acuzat pe Liviu Dragnea că a încercat să arunce asupra ei responsabilitatea intervenției violente a Jandarmeriei împotriva protestatarilor pașnici. Conflictul a escaladat după ce a fost lansată public o scrisoare în care președintelui PSD Liviu Dragnea i s-a cerut demisia, fiind făcut vinovat pentru scăderea partidului în sondaje. Scrisoarea, care mai întâi a circulat în interiorul partidului, a fost ulterior asumată de Gabriela Firea și de Paul Stănescu.
„Eu voi rămâne în istoria PSD ca șeful de organizație cu cele mai bune rezultate la locale – șapte primari din șapte”, a spus Gabriela Firea la ieșirea din ședința în care a fost deposedată de funcții. Firea a mai spus că decizia de dizolvare a conducerii organizației Ilfov, măsură în urma căreia a fost forțată să demisioneze, a fost luată imputându-i-se că toți parlamentarii PSD din județ au demisionat din partid. „E o decizie solidară cu colegii mei din București și din Ilfov care se consideră nedreptățiți. Mi s-a reproșat că sunt vinovată pentru că toți parlamentarii PSD din Ilfov și-au dat demisia și eu nu i-am oprit. Nu aveam cum, pentru că erau chemați în fiecare zi la sediul central și erau obligați să dea declarații împotriva mea. S-a supus la vot și s-a obținut majoritate pentru dizolvarea conducerii PSD Ilfov. Nu puteam să rămân vicepreședinte, iar colegii mei să nu mai fie în Biroul Politic Național. E o răzbunare a domnului Dragnea, nu mi se pare normal. Am demonstrat că nu funcția îl face pe om. Eu nu am cerut funcții, când am intrat în PSD. Am închis un capitol din viața mea. Sunt simplu membru, sub nicio formă nu îmi dau demisia din PSD, nici nu se pune problema. Nu mă leg cu lanțul de funcțiile din PSD”, a mai spus Gabriela Firea.
Funcția de vicepreședinte PSD deținută de Firea i-a fost dată Rodicăi Nassar, originară din Teleorman, în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătății. Nassar este sora primarului de la sectorul 2, Mugurel Toader.
Un „baron local” trecut pe linie moartă
Paul Stănescu venise la Dezvoltare Regională în locul lui Sevil Shhaideh, după ce aceasta și-a dat demisia în urma implicării acesteia în dosarul penal Belina. Inginer agronom, Paul Stănescu a fost director al Fabricii de conserve Caracal și președinte al Consiliului Județean Olt.
El conduce filiala Olt a Partidului Social Democrat. La alegerile din decembrie 2016, a devenit senator PSD. Paul Stănescu a fost cel care și-a asumat interimatul la șefia executivului după plecarea furtunoasă din fruntea guvernului a premierului Mihai Tudose, căruia Comitetul Executiv al PSD i-a retras susținerea, atrăgând după sine căderea guvernului, în decembrie 2017. Stănescu a devenit premier interimar a doua zi după plecarea lui Tudose din fruntea guvernului, în ziua în care premierul nipon, Shinzo Abe, s-a trezit fără interlocutor într-o vizită de stat și de afaceri.
După ce a trecut de partea grupării Firea și a semnat scrisoarea împotriva liderului PSD, Stănescu a devenit indezirabil. El nu a fost nici exclus, la ședința de luni, nici sancționat. Doar și-a pierdut portofoliul de ministru al dezvoltării și pe cel de vicepremier, fiind plasat pe linie moartă în partid.
Paul Stănescu are o intensă activitate de lider local al PSD și deține de multă vreme frâiele pe plan local, fiind ales preşedinte al Consiliului Judeţean Olt în perioada 2008-2012, pe listele PSD, şi în mandatul 2012-2016, pe listele USL-PSD. El a pornit de la poziția de consilier judeţean ales din partea PSD în 2004. A fost vicepreşedinte al PSD Olt, începând cu 2005, pe care-l conduce ca președinte din iulie 2010. În perioada 2013-2015, Paul Stănescu a fost vicepreşedinte al partidului pentru Regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia. Este membru al Comisiei de agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală şi al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi. Paul Stănescu este vizat într-un dosar al DNA, în care o instanță din Olt a dispus redeschiderea urmăririi penale, la cererea procurorilor. Dosarul vizează fapte de abuz în serviciu comise de mai multe persoane, printre care și Paul Stănescu.