Programul pentru IMM-uri, abia lansat, a fost blocat de un atac cibernetic

416
4 minute de lectură
Sursa foto: Facebook/ Partidul Național Liberal

UPDATE: Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a venit cu explicație legată de blocarea aplicației și anunță că în această perioadă nu se va mai putea înscrie nimeni, fiind vorba de un atac informațional.

„Probabil aceleasi personaje care arunca cu noroi in tot ceea ce face guvernul au atacat site-ul IMM INVEST. Nici eu si nici romanii onesti care au acum nevoie de aceste resurse nu ne asteptam la o asemenea ticalosie. Nicio problema. Continuam. Mergem inainte. Aflam cine este in spatele acestui atac si ii voi prezenta public. De un lucru va asigur pe toti. Pe perioada cat site-ul nu functioneaza nu se inregistreaza nimeni in acest program. Nu permit nicio smecherie”, a scris ministrul pe Facebook.

Știre inițială:

Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, condus de fostul ministru Florin Jianu, a organizat, vineri dimineața, o sesiune online, cu ocazia lansării programului IMM Invest. În paralel, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, care a fost anunțat ca participant, a susținut, separat, o declarație de presă la Guvern.

Specialiștii prezenți, Cristian Păun și Dumitru Nancu, președinte, respectiv director al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri au prezentat programul, însă aplicația, www.imminvest.ro, s-a blocat imediat după ce a fost lansată.

Dumitru Nancu a afirmat că acest blocaj a fost cauzat de faptul că au fost sute de aplicanți pe secundă, apoi a afirmat că a primit informații că ar fi avut loc un atac cibernetic. Oricum, în sutele de comentarii aplicanții susțineau că nu au încredere, dacă s-a pornit cu stângul.

Avantajul acestui program, potrivit celor doi specialiști, este că asigură o finanţare rapidă, fără costuri de finanţare şi de garantare, având avantajul garanţiei statului pentru toate categoriile de credite, dobândă şi comisionul de garantare fiind suportate integral de la bugetul de stat, prin Ministerul Finanţelor Publice.

Subvenţionarea totală a costurilor cu dobânzile şi comisioanele se aplică de la data acordării creditului până la 31 martie 2021, cu posibilități de prelungire.

Ministrul Florin Cîțu a explicat în ce constă acest program:
„Azi, la ora 10:00, am început cel mai amplu program de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii din România, IMM Invest. Printr-un singur click şi completarea unui formular, întreprinderile mici şi mijlocii din România au azi acces la credite garantate pentru investiţii şi capital de lucru garantate cu până la 90%.

Astfel, Guvernul României porneşte al treilea program important în această primă fază. După programul cu şomajul tehnic, amânarea ratelor clienţilor la bancă, începem IMM Invest. Acest program este important nu numai prin dimensiune şi caracteristici. Intrăm cu acest program în etapa a doua, etapa de repornire a economiei”.

În acest program se pot înscrie toate IMM-urile, nu doar cele afectate de criza de noul coronavirus.
„Este un program ce poate fi accesat tot timpul anului. IMM Invest, alături de programul care se finalizează prin Eximbank pentru companiile mari, similar, sunt primele două măsuri pe care le luam pentru a reporni economia”, a explicat ministrul. Cîțu a precizat că schema de ajutor de stat a fost aprobată de Comisia Europeană și creditele sunt garantate cu până la 90%.

„Potrivit calculelor noastre, avem un grad de multiplicare de minim 75 miliarde lei în economie şi în prima fază, direct, vor fi susţinute aproximativ 600.000 de locuri de muncă”, a adăugat ministrul.

Potrivit specialiștilor FNGCIMM, ar putea fi finanțate 40 000 de companii mici și mijlocii.  

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele