LE MONDE: Washingtonul intenţionează să instituie sancţiuni economice contra Moscovei din cauza sprijinului pentru Nicolas Maduro

22
2 minute de lectură
Foto: Getty Images/Guliver

Reprezentantul special american pentru Venezuela estimează că Rusia este în primul rând interesată de “economia petrolieră” a ţării sud-americane.

Statele Unite intenţionează să adopte sancţiuni împotriva Rusiei pentru sprijinul ei tot mai mare faţă de regimul preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, a declarat luni, 6 ianuarie, un înalt oficial american. “Studiem îndeaproape rolul Rusiei şi nu vom permite nivelul de sprijin pe care l-am văzut în ultimul timp fără să reacţionăm”, a afirmat reprezentantul american pentru Venezuela, Elliot Abrams.

Statele Unite au adoptat o serie de sancţiuni contra Venezuelei după realegerea, în 2018, a dlui Maduro într-un scrutin prezidenţial denunţat ca fraudulos. Dl Abrams, care nu a detaliat natura sancţiunilor “prevăzute contra unor entităţi şi indivizi”, a precizat că Statele Unite supraveghează cu atenţie rolul Rusiei în Venezuela.

Potrivit lui, Rusia este în primul rând interesată de “economia petrolieră” a Venezuelei, în vreme ce regimul lui Maduro se arată din ce în ce mai dependent de Moscova începând de anul trecut. “Companiile ruseşti operează acum mai mult de două treimi, 70% din petrolul venezuelean”, a spus el. “Deci rolul Rusiei creşte ca importanţă”.

Dl Abrams a recunoscut că Washingtonul subestimase sprijinul primit de Nicolas Maduro de la Rusia şi Cuba, afirmând că aceste două ţări au trimis în Venezuela mii de agenţi de informaţii. Asistenţa cubaneză şi rusească “este, cred, pilonul de sprijin cel mai important al regimului, fără care el nu ar mai fi acolo”, a adăugat el.

Dl Maduro “nu mai are decât Rusia, Cuba, China şi câteva dictaturi bizare în toată lumea, dar pierde sprijinul nu numai al dreptei şi centrului, dar şi pe cel al stângii în America Latină”, a mai subliniat dl Abrams.

Statele Unite l-au felicitat duminică pe şeful opoziţiei, Juan Guaido, pentru realegerea sa în fruntea Parlamentului din Venezuela de către aleşii opoziţiei, în vreme ce un rival revendică şi el fotoliul de preşedinte al acestei Adunări. Dl Maduro l-a recunoscut şi el pe acest candidat rival, Luis Parra, bucurându-se că Juan Guaido a fost “înlăturat”.

Traducerea: Gabriela Sîrbu/rcostea

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele