Rusia a dat publicităţii un plan de adaptare a economiei şi populaţiei sale la schimbările climatice, având drept obiectiv atenuarea pagubelor dar totodată “folosirea avantajelor” temperaturilor mai ridicate. Documentul care a fost publicat sâmbătă pe site-ul guvernului rus prezintă un plan de acţiune şi recunoaşte că schimbările climatice au un “efect pronunţat şi tot mai intens” asupra dezvoltării socioeconomice, a vieţilor oamenilor, a sănătăţii lor şi a industriei.
În medie, Rusia se încălzeşte de 2,5 ori mai rapid decât planeta ca întreg, iar “prima etapă” de doi ani a planului constituie un indiciu că guvernul recunoaşte în mod oficial existenţa acestei probleme, chiar dacă Vladimir Putin neagă că activitatea umană este cauza fenomenului.
Documentul înscrie măsuri preventive precum construirea de diguri sau trecerea la recolte mai rezistente la secetă, precum şi pregătiri pentru situaţii de criză inclusiv vaccinări de urgenţă sau evacuări în caz de dezastru.
Textul afirmă că schimbările climatice constituie un risc pentru sănătatea publică, periclitează calota glacială şi amplifică probabilitatea infecţiilor şi catastrofelor naturale. De asemenea, poate constrânge unele specii să-şi părăsească habitatul obişnuit.
Posibilele efecte “pozitive” ar fi reducerea energiei folosite în regiunile reci, extinderea zonelor agricole şi oportunităţile de navigare a Oceanului Arctic.
Printre cele 30 de măsuri prevăzute, guvernul va calcula riscul ca produsele ruseşti să devină necompetitive şi efectele negative ale neadoptării noilor standarde de mediu şi totodată va pregăti noi materiale educaţionale pentru predarea în şcoli a schimbării climatice.
Rusia este una din ţările cele mai vulnerabile la schimbarea climatică, cu vaste regiuni arctice şi infrastructură construită pe straturi de zăpadă. Recentele inundaţii şi incendii de vegetaţie s-au numărat printre cele mai grave calamităţi provocate de climă pe planetă.
Moscova a adoptat formal Acordul climatic de la Paris în septembrie anul trecut şi a criticat retragerea SUA din pact. Însă Putin a negat în repetate rânduri concluzia la care au ajuns prin consens oamenii de ştiinţă, că schimbările climatice ar fi provocate în principal de emisiile produse de activitatea umană şi luna trecută a pus acest fenomen pe seama unor “procese din univers”.
Totodată el a criticat-o pe activista suedeză a mediului Greta Thunberg, calificând-o drept o adolescentă neinformată, impresionabilă şi posibil “folosită” în interesul cuiva.
În acelaşi timp, şi-a exprimat cu multe prilejuri scepticismul privind energia solară şi eoliană, declarându-se alarmat de pericolul reprezentat de turbine pentru păsări şi viermi, vietăți pe care le fac să “iasă din pământ” cu vibraţiile lor. Deşi există dovezi că instalaţiile eoliene mari pot pune păsările în pericol, studiile cunoscute nu pun în evidenţă vreun pericol pentru viermi.
Duminică, serviciul meteo al Rusiei a prognozat temperaturi cu până la 16 grade Celsius mai mari decât normalul pentru luni şi marţi, când Rusia sărbătoreşte Crăciunul ortodox pe stil vechi.
Traducerea: Adriana Buzoianu/rcostea
Sursa: RADOR