MAE, nou bilanț în cazul românilor izolați pe o insulă grecească

18
3 minute de lectură

Ministerul de Externe a anunțat, vineri, un nou bilanț al românilor transportați de pe Insula Samothraki în portul Alexandroupoli. Potrivit instituției, un număr total de 230 de români și 53 de mașini au fost transferate de pe Samothraki pe partea continentală a Greciei, potrivit Mediafax.

„Cu privire la situația cetățenilor români aflați pe insula Samothraki, Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: În cea de-a doua parte a zilei de 15 august a.c., un număr de 6 cetățeni români și 2 autovehicule înmatriculate în România au fost transportate de pe insula Samothraki în portul Alexandroupoli la orele 17:05 respectiv 17:36. De asemenea, nava care a sosit în port la orele 23:15 a readus pe continent 20 de turiști români, împreună cu 8 autovehicule. Ministerul Afacerilor Externe aproximează un total de 230 cetățeni români și 53 de autovehicule transferate în cursul zilelor de 14 și 15 august de pe insula Samothraki în portul Alexandroupoli”, a transmis Ministerul de Externe, într-un comunicat de presă.

Instituția precizează că numărul românilor care au fost blocați pe Insula Samothraki este însă greu de estimat.

„Numărul cetățenilor români de pe insula Samothraki care au fost în situația de a nu se putea întoarce pe continent și au fost ulterior transportați de navele elene este însă dificil de estimat, având în vedere ciclicitatea sejururilor turistice. Autoritățile locale au confirmat că situația de pe insula Samothraki a reintrat în normal și că nu mai sunt cetățeni români care să dorească transferul spre continent. Totodată, la nivelul misiunii diplomatice și al oficiului consular nu au mai fost recepționate solicitări de asistență consulară.”, transmite MAE.

Ministerul de Externe menționeză că la ora actuală toți românii care au solicitat sprijin Ambasadei României la Atena, respectiv Consulatului General al României la Salonic au fost readuși în siguranță pe continent.

Românii afectați pot în continuare solicita sprijin și asistență consulară la numere de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728879 și +30 210 6744544, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al misiunii: +30 6978996222.

„MAE reamintește cetățenilor români care se află sau călătoresc în Republica Elenă că au fost emise două atenționări de călătorie pentru Republica Elenă cu privire la existența unui risc ridicat de incendii de vegetație, valabile inclusiv pentru data de 16 august în Insulele Ionice, precum și pentru prognoză meteorologică de vreme nefavorabilă în Macedonia (Chalkidi), Tracia (Samothraki), Thessalia (Insulele Sporades), care pot fi consultate la: www.mae.ro/node/49787<http://www.mae.ro/node/49787>, www.mae.ro/node/49789<http://www.mae.ro/node/49789>”, se mai arată în comunicatuld e presă remis MEDIAFAX.

Feribotul „SAOS II” care făcea legătura între insula Samothraki și orașul Alexandroupolis din Grecia continentală s-a defectat săptămâna trecută, iar nava trimisă să suplinească lipsa feribotului s-a stricat și ea. Autoritățile au permis unor turiști să doarmă în clădiri ale administrației locale, iar unii turiști și-au instalat corturi în apropierea portului.

Pe 14 august a ajuns în port primul feribot pentru a transporta turiștii și mașinile de pe Insula Samothraki pe pareta continentală a Greciei.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele