Ministerul Economiei ar putea interveni în vânzarea participației Exxon în proiectul Neptun

34
5 minute de lectură
Foto: Getty Images / Guliver

Ministerul Economiei va putea interveni în tranzacțiile cu concesiuni petroliere, din motive de siguranță națională, și să accepte sau să respingă preluarea acestora de către entități controlate de țări terțe sau de resortisanți ai țărilor terțe, conform unui proiect în dezbatere publică, relatează Mediafax.

Proiectul de ordonanță de urgență permite statului să intervină în procesul de vânzare a participației pe care compania americană Exxon o deține în Marea Neagră, tranzacție asupra căreia oficialii români s-au pronunțat în repetate rânduri.

Recent, ministrul Economiei Virgil Popescu a recomandat Exxon, într-o postare pe Facebook, să respecte legislația pe care au folosit-o când au intrat în proiectul din Marea Neagră, adica HG pentru transferul de licență, precizând că operațiunile sunt o chestiune de securitate națională. „Am declarat public, în repetate rânduri, că o prioritate a mandatului meu e ca exploatările din Marea Neagră să se realizeze în cel mai scurt timp. Aceste exploatări reprezintă și o consolidare a securității naționale, nu doar o dezvoltare economică. Mi-aș dori ca Exxon să continue operațiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislatația românească pe care au folosit-o când au intrat, adica HG pentru transferul de licență. De asemenea, mi-aș dori ca Romgaz, companie a statului român, să fie parte din viitorul consorțiu care va exploata acest perimetru. Operațiunile de la Marea Neagra reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru“, a scris ministrul.

ExxonMobil plănuiește să renunțe la toate operațiunile upstream pe care le are în Europa, inclusiv din Marea Neagră, ca parte a procesului accelerat de înstrăinare de active ce se ridică la o valoare de până la 25 de miliarde de dolari.

Planul, demarat în 2018, reprezintă cel mai mare program de vânzări de active petroliere și gazifere din ultimele decenii pentru Exxon, acesta incluzând și participații în proiecte de pe alte două continente, Asia și Africa. În România, Exxon are o cotă de 50% în proiectul de gaze offshore Neptun Deep din Marea Neagră, perimetru în care are partener OMV Petrom.

Actul normativ propus de minister modifică prevederile Legii petrolului nr. 238/2004, iar la elaborarea cadrului legislativ s-a avut în vedere Directiva nr. 94/22/CE privind condițiile de acordare și folosire a autorizațiilor de prospectare, explorare și extracție a hidrocarburilor, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 164/1994, potrivit căreia „statele membre pot refuza, din motive de siguranță națională, să permită accesul și exercitarea acestor activități oricărei entități care este efectiv controlată de țări terțe sau de resortisanți ai țărilor terțe.“

Expunerea de motive mai invocă și legea 51/1991 privind securitatea națională a României, care impune evitarea unor situații imprevizibile, care pot apărea în situația unui transfer către altă persoană juridică a drepturilor și obligațiilor asumate prin acorduri petroliere, cu consecința schimbării condițiilor esențiale ale acestora, care raportat la dinamica geopolitică regională să fie afectată siguranța națională, respectiv starea de echilibru și de stabilitate socială și economică necesară existenței și dezvoltării statului național român ca stat suveran, unitar, independent și indivizibil, potrivit principiilor și normelor democratice statornicite prin Constituție.

Actul normativ prevede că, în situația în care are loc o operațiune de preluare a controlului titularului unui acord petrolier sau are loc o schimbare în structura acționariatului cu drept de control asupra titularului, acesta are obligația să notifice autoritatea competentă, iar acordul petrolier poate să își mențină valabilitatea, să se revizuiască în noile condiții, sau să fie reziliat, după caz, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorității competente. Nerespectarea acestor prevederi are ca efect pierderea calității de titular de acord petrolier a persoanei juridice române sau străine în cauză, în situația în care acordul petrolier are mai mulți titulari, iar în situația în care acordul petrolier are un singur titular, acesta încetează de drept.

Anul trecut, ExxonMobil a anunțat că vrea să renunțe la toate operațiunile upstream pe care le are în Europa, inclusiv în Marea Neagră. Planul include și participații în proiecte de pe alte două continente, Asia și Africa.

Printre companiile interesate și contactate de ExxonMobil pentru Neptun Deep se numără, conform anunțurilor oficiale sau informațiilor din media, Romgaz, PGNiG, compania de petrol și gaze controlată de statul polonez, LukOil, MOL. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele