Ministerul Finanţelor contrazice datele Eurostat cu privire la valoarea deficitului bugetar

174
1 minut de lectură

Potrivit analizelor Ministerului de Finanţe (MF), deficitul bugetar al României are valoarea de 0,5% din PIB, nu de 4,5% conform studiului Eurostat, preluat de Mediafax. MF a comunicat că diferenţa procentuală este cauzată de modalitatea de calcul diferită şi că datele Eurostat nu pot explica valorile anuale.

„Este important de precizat faptul cã valoarea comunicatã de Eurostat, de 4,5% din PIB trimestrial, este calculatã pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestrialã a PIB”, informeză reprezentanţii ministerului într-un comunicat, citat de Mediafax.

MF explică faptul că a utilizat metodologia de calcul naţională este diferită de cea a Sistemului European de Conturi (SEC). Acesta din urmă a utilizat metoda de angajamente şi a luat în considerare impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor.

“În datele publicate de EUROSTAT se observă că același indicator a înregistrat un maxim de 3,6% din PIB în trimestrul I din anul 2018, în condițiile în care deficitul pe întregul an a fost de 3% din PIB. Așadar, datele trimestriale publicate de EUROSTAT nu sunt de natură a explica valorile anuale. Este de așteptat o ajustare sezonieră pentru următoarele trimestrele din 2019, astfel încât sã se ajungã pe întregul an 
la valoarea de sub 3% din PIB a deficitului bugetar”, au adăugat reprezentanţii MF.

Astfel, Ministerul Finanţelor concluzionează că execuția bugetului general consolidat conform metodologiei naționale la finele trimestrului I al anului 2019 a prezentat un deficit de 0,5% din PIB-ul anual, nu de 4,5%, aşa cum au prezentat cei de la Eurostat.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele