Home Business Molimele animalelor bântuie România

Molimele animalelor bântuie România

0
Molimele animalelor bântuie România
(Photo by Axel Schmidt/Getty Images)
4 minute de lectură

După ce în doar câteva luni au fot omorâți peste 350.000 de porci din cazua Pestei Porcine Africane, acum sute de oi au aceeași soartă din cauza scrapiei care a lovit în mai multe localități.  Cel mai efectat este județul Sibiu. Deși veterinarii susțin că scrapia este mai ușor de ținut sub control, în comparație cu pesta porcină africană, fără măsuri de prevenți molima s-ar putea extinde în întreaga țară.

În același timp, autoritatea Veterinară exersează și prevenția pentru Pesta Micilor Rumegătoare, care pîndește la granița cu Bulgaria. Ultimele informații arată și că în Ucraina, chiar în apropierea graniței cu România ar fi apărut un focar mare de Pestă Porcină Africană.  

Dacă în cazul pestei porcine africane proprietarii de animale din mai multe localități s-au opus sacrificării porcilor de către autoritățile veterinare sau le-au sacrificat ei înainte și și-au umplut congelatoarele cu produse, în cazul scrapiei ciobanii se acuză reciproc de răspândirea bolii în scopul încasării despăgubirilor.

Astfel, unii ciobani susțin că sunt unii confrați care au cumpărat oi ieftine și acum declară că au scrapie pentru a încasa despăgubirile care sunt mai mari decât prețul la care au cumpărat animalele, ieșind astfel în câștig. Scrapia este o boală contagioasă, care nu se răspândește atât de repede ca pesta porcină africană, nu are tratament și toate animalele trebuie sacrificate acolo unde este confirmat un caz de boală.

Pesta porcină, în jumătate de țară

Deși despăgubirile acordate de ANSVSA pentru proprietarii ale căror animale au fost sacrificate din cazuza pestei porcine africane, depășesc 42 de milioane de euro, autoritățile nu reușesc să țină sub control boala. Numărul focarelor se extinde continuu, cuprinzând aproape jumătate de țară. Siegfried Mureşan, deputat european din partea Grupului PPE şi membru al Partidului Naţional Liberal, a anunțat,la mijlocul lunii octombrie că „guvernul Dăncilă a votat tăierea fondurilor pentru pesta porcină africană în bugetul UE 2019”, susţinând că puterea executivă din România reprezintă principalul obstacol în vederea obţinerii unor plăţi compensatorii de către fermierii care au fost obligaţi să-şi sacrifice propriile animale.

Eurodeputatul a mai spus că în urma obţinerii unui document oficial de la Consiliul UE a aflat că „în data de 4 septembrie a.c., deci la aproape o săptămână după amendamentele depuse de el, Guvernul a votat în Consiliu tăierea fondurilor pentru pesta porcină. “Concret, Executivul condus de Viorica Dăncilă a votat alocarea a zero euro către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectați de pesta porcină africană, acolo unde eu solicitasem 100 de milioane de euro. Mai mult, Guvernul Dăncilă a votat și pentru reducerea cu 8,5 milioane de euro a alocărilor pentru măsuri de urgență de combatere a bolilor la plante și animale în Uniunea Europeană, față de propunerea inițială a Comisiei. La acest capitol, eu am solicitat o creștere de 10 milioane de euro”, sus’inea Siegfried Mureșan. 

Pesta porcină, bilanț provizoriu

La această dată, potrivit Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 276 de localități din 18 județe, cu un număr de peste 1000 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale). De asemenea, au fost înregistrate 142 de cazuri la mistreți. Ultimele cazuri au fost descoperite în județul Argeș la patru porci dintr-o gospodărie din comuna Negrași.

În total au fost eliminați 356.144 de porci afectați de boală. Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA, au fost stinse până la această dată 5 focare în județul Satu-Mare, iar unitatea de procesare a cărnii S.C. Carniprod SRL, din județul Tulcea, și-a reluat activitatea, în data de 14 august 2018. Cele mai multe focare se înregistrează în județul, Tulcea ( 566 de focare) urmat de Ialomița (125 cazuri), Brăila (106 cazuri), Călărași (85 de cazuri), Constanța (84 de cazuri), Bihor (29 de cazuri), Giurgiu (21 de cazuri), Galați (14 cazuri), Ilfov ((9 cazuri) Satu Mare (7 cazuri), Buzău (5 cazuri), Teleorman (5 cazuri), Sălaj (4 cazuri), Maramureș (3 cazuri). În județele Vrancea și Dolj se înregistrează, de asemenea câte un focar. Până la data de 1 noiembrie ANSVSA a anunțat că au fost despăgubiți 7.785 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 189.184.220 de lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here