Moțiunea simplă a opoziției, pretext pentru posibila remaniere a lui Tudorel Toader

57
5 minute de lectură

Deputații vor supune miercuri la vot moțiunea simplă a opoziției depusă pe 20 februarie de PNL și USR. Cu două zile înainte, Tudorel Toader și-a prezentat propria autoevaluare la ministerul Justiției, în care a susținut că în centrul măsurilor sale, luate în doi ani de mandat, s-ar fi aflat cetățeanul. Toader a evitat să vorbească, însă, de actele normative promovate, cu impact asupra funcționării Justiției, lăsând să se înțeleagă că nu ar fi fost, de fapt, deciziile, sale. În urmă cu o zi au avut loc în parlament dezbaterile în moțiune, la care Tudorel Toader a fost atacat inclusiv de voci din PSD, nemulțumite de ritmul în care a implementat deciziile PSD.

Încă în funcție, deși contestat de toată lumea

Tudorel Toader deține în acest moment performanța de a fi contestat de toată lumea: de magistrații protestatari, de opoziție, de voci din PSD, aflat la guvernare, de UDMR. Singurul partid care-l susține este ALDE, condus de Călin Popescu Tăriceanu, formațiune care l-a propus la conducerea Ministerului Justiției.

Magistrații și Opoziția îi reproșează înființarea secției speciale de anchetare a magistraților și modificarea legilor justiției prin ordonanță de urgență cu intenția subordonării politice a Justiției, la unison cu reproșurile aduse de Comisia de la Veneția, GRECO și Moneyval.

Înainte de votul la moțiunea simplă, care va fi votată la orele prânzului, PSD s-a întrunit pentru a decide cum vor vota parlamentarii săi. În urmă cu câteva zile, președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a transmis un avertisment lui Toader, lăsând să se înțeleagă că PSD ar putea să nu-l susțină în parlament la votul pe moțiune. Dragnea i-a reproșat adesea lipsa de fermitate în implementarea măsurilor pe Justiție decise de PSD.

La rândul său, UDMR, partid care a susținut toate inițiativele PSD, a spus explicit marți seară, prin vocea liderului său, Kelemen Hunor, că nu-l va susține pe Toader și că parlamentarii săi vor vota împotriva sa.

„OUG pe justiție nu e rațională și iată dovadă au dat OUG, de aceea nu îl vom susține pe domnul Toader de data aceasta. Colegii mei vor avea mâine dimineață o ședință de grup, dar nu îl vom susține pe domul Toader în aceste condiții. Sigur în moțiunea simplă sunt multe chestii cu care nu sunt de acord, dar în ceea ce privește OUG nu avem niciun argument rațional, nu se poate merge în acest hal în sistemul judiciar cu aceste modificări de la o zi de alta. Nu suntem de acord cu poziția ministrului și vom sancționa prin vot. (…) Nu putem să fim luaţi aşa, de pe o zi pe alta, să părem că am vorbit degeaba, am lucrat degeaba, că am fost, pur şi simplu, idioţii utili ai nu ştiu cui”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, marți seară la TVR 1. Nu putem să fim luaţi aşa, de pe o zi pe alta, să părem că am vorbit degeaba, am lucrat degeaba, că am fost, pur şi simplu, idioţii utili ai nu ştiu cui”.

Iordache:  ”Când consideri că ai greșit, fie îți dai demisia din funcția de ministru, fie ești remaniat”

În urmă cu o zi, la dezbaterea în parlament a moțiunii simple, Florin Iordache (PSD), predecesorul său la conducerea Ministerului Justiției, artizan al modificării legilor Justiției, i-a cerut demisia.

Iordache a vorbit în numele grupului parlamentar al PSD și  i-a reproșat ministrului Tudorel Toader că a schimbat din OUG 7 articole pe care nu ar fi trebuit să le modifice și că dă lecții la televizor, în loc să aibă dezbateri cu cei din sistem.

Iordache i-a mai reproșat lui Toader că a aruncat responsabilitatea modificărilor făcute legilor sistemului către parlament.

“Domnule ministru, am luat voturi să fim la putere ca să ne îndeplinim ce am promis – o justiție în slujbă cetățeanului, ca să nu mai fie abuzuri. Avem o decizie și am stabilit de peste două luni cu privire la articolele constituționale din codurile penale. Aveți obligația să ne spuneți azi și acum când veți da ordonanța. Sincer, domnule ministru, am înțeles că tot ce ați făcut dumneavoastră e bine, iar ce e rău e în Parlament. Eu aș spune nu, pentru că noi aici am ascultat pe toata lumea, inclusiv opoziția. Luați exemplul doamnei Viorica Dăncilă – ascultând pe toată lumea, putem avea niște legi mai bune”, a spus Iordache.

Concluzia lui Iordache a fost fără drept de apel: “Când consideri că ai greșit, fie îți dai demisia din funcția de ministru, fie ești remaniat”.

Simpla trecerii a moțiunii simple depuse de opoziție împotriva lui Toader nu duce automat la demiterea sa. Trecerea unei moțiuni simple se soldează cu adoptarea unei declarații asumate de parlament. În principiu, o moțiune simplă nu este îndreptată împotriva unui ministru, a unei persoane ci este inițiată pe o temă care generează dezbateri sau tulburări în societate. Este, însă, apanajul premierului să se prevaleze de votul la o moțiune simplă, atunci când aceasta trece în parlament, pentru a cere eventuala demitere a ministrului care a generat nemulțumirile despre care se face vorbire în textul moțiunii. În cazul de față, ministrul Tudorel Toader. Decizia este, în această clipă, exclusiv în terenul PSD.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele