Nelu Tătaru: Personalul medical are prioritate la testare

141
3 minute de lectură

Premierul Ludovic Orban și noul ministru al Sănătății Nelu Tătaru au avut, vineri dimineața, prima întâlnire la sediul ministerului pentru a discuta despre strategia adoptată în lupta cu epidemia cu noul coronavirus.

Nelu Tătaru, fost secretar de stat în minister, a fost foarte implicat și a făcut dese deplasări în teritoriu. De aceea, el a constatat că „la nivel local trebuie schimbate multe lucruri”. Ministrul a mai afirmat că va exista o atenție deosebită pentru cadrele medicale și că acestea vor avea prioritate la testare.

De asemenea, premierul a promis că ei vor avea echipamente de protecție: „Am discutat despre urgenţa achiziţionării de echipamente de protecţie care să îi protejeze pe toţi aceia din direcţia de sănătate publică, în lupta pentru coronavirus. I-am transmis personal ministrului Nelu Tătaru solicitarea să distribuie echipamente de protecţie, dezinfectanţi şi către reţeaua de medici de familie şi către medicii din ambulatoriu”.

De acum, spune Tătaru, vor exista două direcții de acțiune: pacienții care au Covid-19 și ceilalți pacienți, cărora trebuie să li se acorde aceeași atenție.

„Orice persoană care vine cu infecție respiratorie și test negativ la gripă la va fi testată pentru Covid-19”, a spus ministrul. Cei depistați pozitiv cu forme ușoare se vor trata acasă.

În ceea ce privește situația de la Spitalul Județean Suceava, Nelu Tătaru a spus că se va relua ancheta epidemiologică, dat fiind numărul mare de cadre medicale infectate.

Premierul Ludovic Orban a declarat că se vor concentra pe măsuri pentru reducerea răspândirii virusului, pregătirea spitalelor pentru pacienții cu COVID-19 și urgentarea achiziționării de echipamente de protecție. A spus că are totală încredere în capacitatea lui Nelu Tătar de a gestiona această criză.

Prim-ministrul spune că România are un număr de decese relativ mic, sub nivelul de mortalitate din alte țări, că până acum capacitatea de diagnosticare a fost limitată pentru că nu au fost pregătiți, însă, de acum, capacitatea de testare va crește la 2000. „Am introdus aparate de testare de la universități, de la laboratoare de cercetare, din rețeaua ANSVSA, capacitatea noastră de diagnosticare va crește constant”, a dat asigurări șeful guvernului.

Orban a constatat că problemele cele mai mari sunt în spitalele administrate de autoritățile locale.

Întrebat despre contractele de achiziții asupra cărora există suspiciuni, premierul a spus că i-a cerut ministrului Florin Cîțu să verifice situația. În special, aceasta https://recorder.ro/minunile-pandemiei-cum-a-ajuns-o-bucatareasca-din-giurgiu-sa-castige-un-contract-de-12-milioane-de-euro-pentru-masti-de-protectie/?fbclid=IwAR17-Nw-ofDQjaRl1IAa8jyCpJDNxW6pCWKKm_4Ua0qLWKHVZ8SgXWon1JY

Întrebat de ce a demisionat Victor Costache, premierul și-a menținut declarația: motive personale și profesionale. Însă, a afirmat că ideea testării în masă i se pare hazardată: „Poveștile care circulă, că ne apucăm noi să selectăm 10.000 de oameni sunt povești”.

Cu o seară înainte de a-și da demisia, Victor Costache a anunțat că toți bucureștenii vor fi testați.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele