NEZAVISIMAIA GAZETA: America are planuri mari cu Forțele Armate ale Ucrainei

68
4 minute de lectură

În ultimii cinci ani, Occidentul le-a acordat Forțelor Armate Ucrainene un ajutor consistent, al cărui inițiator este, bineînțeles, Washingtonul.

De fapt, el este și cel care a adus și partea leului – aproximativ 70% din mijloacele financiare, echipamentul, armamentul și tehnica care au ajuns în general în Ucraina, ca ajutor pentru structurile de forță ale acesteia.

America a decis să aloce pentru nevoile armatei încă 250 de milioane de dolari.

Nici chiar în perioada alegerilor și a preluării de către noul președinte al Ucrainei a postului de șef al statului, Washingtonul nu și-a slăbit atenția asupra situației din cadrul Forțelor Armate Ucrainene.

Un grup de înalți funcționari din SUA, în frunte cu reprezentantul special pentru problemele Ucrainei al Departamentului de Stat, Kurt Volker, a sosit recent în zona de responsabilitate a comandamentului Operațiunii Forțelor Unificate (OOS).

Comandantul OOS i-a informat pe Volker și pe însărcinatul cu afaceri ad interim al SUA în Ucraina, William Taylor, care a făcut parte din acest grup, despre situația actuală și stadiul de desfășurare a operațiunii.

Anterior, Kurt Volker și reprezentantul permanent al SUA pe lângă Uniunea Europeană, Gordon Sunderland, au avut o întrevedere cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, în cursul căreia s-a discutat despre situația existentă pe linia frontului în Donbass, precum și despre perspectivele soluționării conflictului militar din această regiune a țării.

În comunicatele oficiale figurează informația potrivit căreia trimișii Washingtonului manifestă interes pentru situația umanitară din Donbas, pentru desfășurarea de forțe pe anumite porțiuni ale frontului și pentru respectarea armistițiului “pâinii”, anunțat în ajun.

În afara întrevederilor enumerate mai sus, Volker a purtat convorbiri cu fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, și cu șeful Consiliului de supraveghere de pe lângă “Ukroboronprom”, Aivaras Abromavicius.

Pe fondul interesului scăzut manifestat de președintele Zelenski pentru trupele implicate în OOS și, în general, pentru Forțele Armate ale Ucrainei, vizita făcută de Volker în Donbass din inițiativa sa personală arată ca o inspecție.

Cu toate acestea, aceasta nu este prima călătorie făcută de acesta din proprie inițiativă în zona acțiunilor de luptă; Volker s-a familiarizat deja cu zona și nu mai are nevoie să fie însoțit de conducerea politică a Ucrainei.

De asemenea, se poate presupune că reprezentantul Departamentului de Stat al SUA se implică activ în dirijarea operațiunii.

Interesul real al lui Volker pentru Forțele Armate ale Ucrainei demonstrează intențiile de a se trece la un nou nivel de implicare a SUA în construcția militară din Ucraina.

Experții remarcă faptul că Forțele Armate ale Ucrainei și alte structuri de forță ale Ucrainei sunt necesare Washingtonului ca o forță care ar putea constitui o amenințare la adresa Moscovei.

Însă în acest moment situația actuală și starea forțelor armate ucrainene nu poate fi pe placul conducerii americane.

Statelor Unite ale Americii nu le place să arunce bani în vânt, iar acordarea, pentru Forțele Armate Ucrainene, a oricărui fel de ajutor se soldează cu pierderi financiare.

Corupția și hoția, tot mai înfloritoare în cadrul trupelor Ucrainei, reduc la zero toate eforturile Washingtonului de a reforma măcar la minimum ruginita mașină militară ucraineană.

În ciuda declarațiilor Washingtonului referitoare la disponibilitatea de a livra Kievului armament letal, în această direcție nu au fost făcute în ultima vreme niciun fel de acțiuni
concrete.

Chiar și în ceea ce privește procesul de punere la dispoziție a unor șalupe pentru
paza de coastă se observă o întârziere semnificativă. Această pauză poate fi explicată prin
schimbarea puterii în Ucraina.

Dar doar în cazul în care americanii au îndoieli că Zelenski este pentru ei candidatura dorită! În orice caz, Washingtonul nu va lăsa la voia întâmplării situația construcției militare și nu-l va lăsa pe Zelenski să slăbească Forțele Armate ale republicii.

America are planuri mari pentru acestea. SUA intenționează să țină Ucraina pentru ele ca aliat, ale cărui forțe armate sunt aduse în conformitate cu standardele NATO.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele