Noi oportunități de a câștiga din agricultură i-au văzut pe români

Tendințele emergente din agricultura românească oferă românilor noi oportunități financiare. Cultivarea fructelor atrage din ce în ce mai mult fermierii, dar fondurile UE pentru 120 de milioane de euro pentru livezi sunt extrem de insuficiente pentru cele peste 100 de proiecte deja depuse.

58
2 minute de lectură
Noi oportunități de a câștiga din agricultură i-au văzut pe români
Cultivarea fructelor atrage din ce în ce mai mult fermierii, dar fondurile UE pentru 120 de milioane de euro pentru livezi sunt extrem de insuficiente

Tendința ultimului deceniu de a reduce randamentul livezilor are șansa de a fi corectată grație fondurilor europene acordate sectorului fructifer furnizarea noi oportunități de români de a câștiga din agricultură. În următorii zece ani, suprafața plantată cu livezi moderne ar putea crește cu 9.000 de hectare până la 60.000 de hectare. Acest lucru va crește cu peste 30% în producția de fructe, până la 2 milioane de tone. În următorii zece ani, suprafața plantată cu livezi moderne ar putea crește cu 9.000 de hectare până la 60.000 de hectare. Acest lucru va crește cu peste 30% în producția de fructe, până la 2 milioane de tone.

În timpul pandemiei, oamenii își doreau un stil de viață mai sănătos, consumul de fructe a crescut și va continua să crească, dar nu este posibilă satisfacerea cererii de producție internă.

Potrivit lui Mihai Coman, directorul Institutului de Certificare – Dezvoltarea Culturii (ICDP) Pitești – Mărăcineni, în 2020 există un interes imens pentru investițiile în sectorul fructelor, unde s-au investit 310 milioane de lei (peste 60 de milioane de euro) peste nivelul european suma fondurilor stabilită inițial.

„Situația în pomicultură arată bine. În 2020 au fost depuse 100 de proiecte la AFIR, care sunt în așteptare pentru finanțare. Sunt optimist şi cred că suma de 122 milioane de euro va fi prea mică pen­tru cererea exis­ten­tă“, a subliniat Mihai Coman.

În ultimii cinci ani, pomicultura a început să crească da­to­rită fondurilor euro­pe­ne și Pro­gra­mul Na­ţio­nal de Sprijin a sectorului Viti­vinicol.  România are cele mai multe podgorii din Uniunea Europeană, datorită accesului la ajutorul financiar pentru conversia podgoriilor.

Potrivit Institutului Institutul Naţional de Statistică, în 2019, România a produs 1,48 tone de fructe, dintre care 704.000 de tone de prune, 501.000 de tone de mere și 50.000 de tone de pere. În același timp, numărul pomilor fructiferi din livezile și grădinile familiale este de 34,4 milioane de prune, 23,6 milioane de mere și 3,1 milioane de pere, potrivit institutului. 

Noi oportunități câștiga agricultură

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele