Oettinger: Comisia poate reduce fondurile europene când nu se respectă statul de drept

45
2 minute de lectură

Comisarul European pe Buget, Günther Oettinger, a declarat astăzi că în cazul în care un stat membru UE încalcă principiul statului de drept, situație în care s-ar putea afla și România, Comisia Europeană ar putea decide să restricționeze accesul la fonduri europene pentru statul respectiv.

„Am putea să prevedem, atunci când nu se respectă principiul statului de drept reducerea fondurilor pentru anumite programe sau interzicerea participării la anumite programe și la anumite genuri de finanțare. Am înțeles că două treimi din majoritatea Parlamentului European susțin acest demers și o să vedem cum continuă dezbaterile și în ce sens se vor îndrepta“, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, comisarul European pe Buget și Resurse Umane, Günther Oettinger, citat de Mediafax.

Oficialul a mai spus că Executivul european are obligația să acționeze în acest sens când constată încălcarea statului de drept. Potrivit comisarului, Comisia Europeană este „în strâns contact“ cu guvernul român.

„Principiul statului de drept este o valoare foarte importantă a UE și a fost de la bun început. Este de fapt o obligație pentru toate statele membre, o chestiune prevăzută în dreptul primar, în Tratatul de la Lisabona. Comisia nu are doar dreptul, ci obligația ca, atunci când constată că statul de drept este încălcat sau îngrădit sau acest principiu este restricționat, să acționeze. Asta facem deja în Polonia și, după decizia Parlamentului European, o facem și în Ungaria. Am discutat despre acest lucru cu reprezentanții Guvernului român. Suntem în strâns contact cu ei. Acum Comisia va trebui să vadă dacă și când se înregistrează progrese în România sau dacă iau acțiuni care încalcă principiul statului de drept“.

Günther Oettinger a susținut că această problemă nu are „nicio legătură“ cu exercitarea Președinției României la Consiliul UE, care „se desfășoară cu succes“ în prima jumătate a anului 2019.

„Sunt optimist că aceste condiționalități legate de statul de drept vor fi aplicate în următoarea decadă“, a mai afirmat oficialul de la Bruxelles.

Întrebat de presă dacă împărtășește îngrijorările guvernului german privind situația statului de drept din România, comisarul european a declarat că Executivul de la Berlin susține propunerea Comisiei.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele