Orban anunță o comisie pentru investigarea oportunității declanșării anticipatelor

14
4 minute de lectură
Sursa: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că liberalii au decis constituirea unei comisii care să „investigheze” oportunitatea declanșării alegerilor parlamentare anticipate și că vor comanda o analiză sociologică amplă. El a mai spus că anticipatele ar putea avea loc simultan cu localele, pe 14 iunie.

„Am avut o discuție legată și de posibila organizare de alegeri anticipate. Se știe foarte clar, poziția PNL este una în favoarea organizării alegerilor anticipate. Va fi necesar să pregătim foarte bine derularea acestei proceduri. În acest sens am stabilit o comisie formată din subsemnatul, dna Raluca Turcan și secretarul general al partidului Robert Sighiartău, să investigăm posibilitățile reale de organizare a alegerilor anticipate, să purtăm discuții exploratorii cu toți partenerii politici pentru a vedea exact poziția fiecăruia”, a declarat Ludovic Orban.

El a mai spus că PNL va comanda o cercetare sociologică pentru a analiza oportunitatea organizării anticipatelor.

„În ceea ce privește manevrele tactice care ar urma să se desfășoare pentru a putea ajunge la anticipate suntem încă în analiză. Am și decis să comandăm o analiză sociologică amplă pentru a vedea exact care e opinia oamenilor. Este clar că o guvernare e extrem de dificilă cu actualul Parlament, care este di păcate încă oglinda votului dat de oameni în decembrie 2016 și care păstrează ca principal partid PSD, care folosește toate tertipurile, procedurile și manevrele posibile pentru a sabota guvernarea”, a adăugat Orban.

El a mai spus, întrebat dacă ar fi dispus să demisioneze, că dacă vor ajunge la concluzia că organizarea alegerilor anticipate este oportună, va apela la cea mai eficientă procedură.

Orban i-a dat replica primvicepreședintelui PNL Rareș Bogdan, care anunțase că că PNL poartă negocieri cu partidele parlamentare și că anticipatele vor avea loc până în aprilie 2020.

„Nu a participat la ședința de astăzi, așa că nu știu de unde are informația. Procedura de organizare e una extrem de laborioasă, care presupune multe termene. (…) În mod normal, procedura din momentul în care actualul guvern nu mai e în funcție trebuie să treacă minim 120 de zile”, a menționat Ludovic Orban.

Anticipatele ar putea avea loc în ziua alegerilor locale

El a mai spus că dacă alegerile locale vor avea loc pe 14 iunie, atunci alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc în aceeași zi.

Vicepreședintele PNL Gheorghe Falcă a declarat la sfârșitul anului 2019, la RFI, că din luna februarie pot începe procedurile pentru declanșarea alegerilor anticipate, care pot avea loc în urma depunerii unei moțiuni de cenzură sau demisia premierului Ludovic Orban.

Președintele Klaus Iohannis susține organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen. Șeful statului a afirmat că adoptarea unei eventuale moțiuni de cenzură la adresa guvernului Orban ar fi un prim pas în această direcție.

Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, nu susține ideea organizării anticipatelor. Acesta declara la începutul lunii decembrie că nu există nicio criză pentru a grăbi formarea unui nou Legislativ, România având deja un Guvern, un președinte și un Parlament.

ALDE a transmis, pe Facebook, că nu susține organizarea de alegeri anticipate și că declarațiile prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan nu fac decât să alunge investitorii. Totodată, ALDE precizează că nu intră în această „aventură politică” doar pentru ca PNL să mai obțină câteva procente.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că a vorbit cu Ludovic Orban, înaintea încheierii sesiunii parlamentare și i-a spus că susține organizarea anticipatelor cu câteva săptămâni înaintea alegerilor locale.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele