Orban nu se mai poate abține: „Guvernul nu vine cu bani de acasă!”

327
2 minute de lectură
Premierul Ludovic Orban (st.) si Florin Citu (dr.), ministrul Finantelor Publice, participa la sedinta de Guvern desfasurata la Palatul Victoria.

Premierul spune că alocațiile pentru copii vor fi dublate, conform prevederilor legii promulgate de președintele Klaus Iohannis, când și doar dacă se vor găsi bani.

Într-un interviu acordat, duminică, pentru Hotnews, Ludovic Orban a răbufnit: „Guvernul nu are bani de casă și nu poate aduna bani din eter. Deficitul înseamnă cheltuirea unor bani care nu există. În nicio țară civilizată din lumea asta, dacă vine un partid și promite dublarea pensiilor, partidul acela nu e luat în serios. Nu există nicăieri în lume să dublezi alocarea alocațiilor de două ori într-un an. Această lege a fost o răzbunare a PSD pe noi”.

Reamintim că prima dublare a alocațiilor pentru copii s-a făcut anul trecut la propunerea PNL, când la guvernare era PSD. Inițiatorul legii, deputatul Robert Sighiartău, spunea atunci că și dublate, alocațiile copiilor sunt încă foarte mici.

Guvernul Orban se află într-un impas. „Majorarea alocațiilor generează o cheltuială sumplimentară la buget de 6,3 miliarde de lei, adăugați încă 16 miliarde de lei pentru a asigura creșterea pensiilor și pe salarizare și vedem ce impact bugetar este”, a afirmat premierul.

Acesta a adăugat că își pune speranța în mai buna colectare a banilor la buget. „Obiectivul nostru este să asigurăm informatizarea ANAF într-un termen cât mai scurt pentru a îmbunătăți gradul de colectare a impozitelor. Creșterea gradului de colectare durează, se va face în minimum 6 luni”, a explicat prim-ministrul.

Întrebat dacă alocațiile vor crește în acest an, Orban a fost evaziv: „E o garanție că vom creștere alocațiile pentru copii, cu cât le vom crește vom vedea. E cert că le creștem, vedem cum atunci când ne apropiem de termenul de rectificare a bugetului”.

Nici în ceea ce privește pensiile, nu există garanții că vor crește de la 1 septembrie.„Nu e sută la sută sigur că vor crește, Banii sunt prevăzuți în buget, depinde de cum evoluează economia. De cum evoluează încăsările bugetare. În momentul în care iei o decizie să crești o pensie,  un salariu, astea sunt chetluieli obligatorii. După majorare trebuie să ai extrem de multă precauție în luare acestor decizii”.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele