Pensia medie în România a crescut cu 16% anual. Deficitul la sistemul public de pensii poate depăși 20%.

Marcel Ciolacu: „Nu sunt lucruri fantastice, așa cum susține premierul Cițu”. Deși există o creștere de 16% a pensiilor comparativ cu primul trimestru al anului 2020, aceasta nu este încă cu mult mai mare de 330 de euro. Pentru comparație, salariul mediu net a crescut cu 6,4% anual, până la 700 EUR în T1 anul acesta.

177
3 minute de lectură

Comparativ cu ultimul trimestru al anului 2020, pensiа medie în România a fost de 1.650 RON (334 EUR) lunar, ceea ce este cu 0.9% mai mare. Comparativ cu primul trimestru al anului 2020, creșterea a fost de 16%, dar nu cu mult mai mult de 330 de euro.

Pentru comparație, salariul mediu net a crescut cu 6,4% anual, până la 700 EUR în T1 anul acesta.

În primul trimestru al anului 2021, numărul mediu de pensionari din România se ridica la 5,099 mln. Comparativ cu trimestrul anterior, există o scădere de -24.000.

Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al angajaților a fost de 9-10 în trimestrul respectiv.

Salariul mediu brut în România a fost de 5.785 RON în martie (1.175 EUR), ceea ce înseamnă că contribuția medie la fondul de pensii (Pilonul II inclus) în valoare de 25% a reprezentat 293 EUR. Combinat cu raportul dintre pensionari și angajați, contribuțiile acoperă aproximativ 97% din cheltuielile fondului de pensii.

Cu toate acestea, o parte din contribuții se îndreaptă către Pilonul II (15% de fapt), iar rata de plată a contribuțiilor de asigurări sociale poate să nu fie de 100% – ceea ce înseamnă că deficitul la sistemul public de pensii poate depăși 20% din volum a pensiilor plătite.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat Guvernul Cițu că vrea să transforme pensia într-o „indemnizație funerară”.

Principalul partid de opoziție din România – social-democrat PSD – va depune săptămâna viitoare moțiunea de neîncredere numită „România eșuată – palmaresul fantastic al Guvernului Cițu”. Cu excepția pensiilor, Ciolacu a explicat motivele pentru care Guvernul Cițu ar trebui să fie răsturnat, precizând unul dintre acestea referitor la Planul de reziliență (PNRR).

“Singurul obiectiv real în PNRR a fost acela de a încerca să fure miliarde de euro pentru companiile de consultanță sau companiile obscure ale liberalilor de guvernământ (PNL) și partenerilor lor USR PLUS”.

Alte eșecuri ale Guvernului Cițu au fost că benzina ar fi atins un preț de 6 RON pe litru, că executivul nu a ajutat companiile românești în pandemie și că alimentele de bază ar fi devenit un lux, potrivit președintelui PSD, a anunțat luni într-o conferință de presă.

Marcel Ciolacu a refuzat să ofere detalii despre posibile coaliții de guvernare, dar a anunțat că candidatul PSD la funcția de prim-ministru este reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele