Treia mare piață logistică din regiune

Piața industrială și logistică își continuă tendința pozitivă. România apare ca a treia cea mai mare destinație industrială din Europa Centrală și de Est, fiind a treia piață logistică din regiune după Polonia și Republica Cehă. Așteptările sunt pentru stocul logistic de 6 milioane de metri pătrați, în principal în zona Bucureștiului.

30
3 minute de lectură

România este a treia mai mare piață logistică din Europa Centrală și de Est, după Polonia și Republica Cehă. Rodica Tarcavu, agenție parteneră de consultanță imobiliară, Cushman & Wakefield | Echinox, anunță o perspectivă excelentă pentru dezvoltarea ulterioară la conferința reConstruct dedicată sectorului. Potrivit acesteia, evoluția de anul trecut a pieței logisticii a fost surprinzătoare pentru toată lumea, mai ales în condițiile în care a existat un volum record de tranzacții cu spații logistice.

”Anul 2020 ne-a surprins printr-un număr de tranzacții record. Ca o comparație, dacă la nivelul anului 2013-2014 se tranzacționau anul între 180.000 și 200.000 mp, iar după anul 2016 am trecut la volume în jurul a 500.000 de mp, anul trecut au fost tranzacționați aproape 1 milion de metri pătrați, incluzând aici și o parte de renegociere”, a declarat Rodica Târcavu, în cadrul conferinței reConstruct.

Ea și-a exprimat așteptările pentru un stoc de 6 milioane de metri pătrați în țară, cu o concentrare ridicată în zona Bucureștiului care acoperă aproape 50%.

În prezent, doar stocul de logistică este de aproximativ 2,5 milioane de metri pătrați, „dar am putea ajunge la 3 milioane anul viitor, dovadă a potențialului încă mare al acestei zone de dezvoltare”, a declarat Rodica Tarcavu.

Ceea ce face din România a treia cea mai mare piață logistică din regiune este că stocul modern de spații logistice industriale din România a depășit pragul de 5 mln metri pătrați în 2020. Aproape jumătate din acestea se concentrează în jurul Bucureștiului. La nivel național, aproximativ 400.000 mp de spații industriale sunt în prezent în construcție, o suprafață de peste 60% fiind deja pre-închiriată, conform datelor de cercetare de la CBRE, o companie de servicii imobiliare comerciale și o firmă de investiții.

Astfel, după 2020 stocul spațiilor industriale din România a crescut cu peste 570.000 mp. Activitatea de dezvoltare continuă să fie alertată și în acest an, determinată de postul vacant de doar 8% la nivel național.

Cu un stoc existent de 2,3 milioane mp, Bucureștiul și împrejurimile sale, respectiv Ilfov, continuă să atragă cele mai mari dezvoltări noi, peste 140.000 mp fiind în construcție.

Cu un stoc de 1,2 milioane mp, următorul loc este regiunea de nord și nord-vest a țării, care include Timișoara, Arad și Cluj-Napoca. În această zonă, dezvoltatorii au în construcție aproximativ 130.000 mp, din care peste 100.000 mp sunt în județul Timiș, potrivit raportului CBRE România Destinații Industriale.

Cererea a crescut în principal din cauza dorinței companiilor de a avea stocuri de bunuri cât mai aproape de consumatorul final. Premisele de creștere există încă, piața de profil urmând tendința ascendentă născută în pandemie.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele