
O extindere a restricțiilor la export ar fi catastrofală

Pesta porcină africană ar putea scoate total România de pe harta cărnii de porc din Europa. O decizie a Comisiei Europene de a introduce țara noastră în zona „roșie” ar fi dramatică pentru această industrie greu încercată în ultimii doi ani. Mulți crescători industriali și-au închis deja porțile, iar pierderile sunt considerabile.
Președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) a declarat pentru Reporter Global, că situația este dramatică. „Chiar săptămâna trecută a mai fost închisă o fermă cu aproximativ 5000 de capete din Călărași și săptămâna aceasta una cu 20.000 de capete în Argeș. Toți crescătorii trăiesc sub spectrul groazei. O includere în zona „roșie” ar fi un dezastru și pentru producători și pentru procesatori. Aceștia produc și mezeluri cu carne din import și există posibilitatea ca și acestea să fie interzise. Ne alăturăm și noi Asociației Române a Cărnii și Romalimenta și susținem să nu se recurgă la această măsură. România a avut mult de suferit ca țară. S-au pierdut mulți bani, exporturile au scăzut dramatic”, declară Ioan Ladoși.

Doar cinci porci în gospodărie
În urmă cu doar câteva zile, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a pus în dezbatere publică un proiect, care prevede limitarea creșterii porcilor în gospodărie la cinci capete. De la declanșarea epidemiei, mai multe voci au cerut interzicerea totală a creșterii porcilor în gospodăriile populației, aducând ca argument faptul că gripa porcină nu poate fi eradicată atâta timp cât sunt crescuți porci în gospodării. Prin proiectul de ordin sunt stabilite dimensiunile pentru exploatațiile de creștere a suinelor pe teritoriul României, astfel: a) exploatație de creșterea suinelor de subzistență – exploatație agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete porcine, cu greutatea de minimum 30 kg; b) exploatație mică de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine; c) exploatație medie de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 66-130 capete porcine; d) exploatație mare de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv de peste 130 capete porcine. Ioan Ladoși a declarat pentru Reporter Global că acesta este același Ordin pe care Ministerul Agriculturii a încercat să-l promoveze și în primăvară și a fost retras din dezbatere publică la scurt timp, la intervenția premierului Viorica Dăncilă. „Sper ca totuși cei care vor prelua guvernarea să facă ceva pentru această industrie. Deocamdată, ANSVSA spune că nu poate lua măsuri în lipsa Ordinului pe care abia l-a pus în dezbatere MADR. De la declanşarea epidemiei, ANSVSA a tot promis că o să ia măsuri și nu a făcut nimic”, declară Ioan Ladoşi
Ministrul demis al Agriculturii, Petre Daea, declara recent că pesta porcină africană este „suferinţa” sa şi a fermierilor, care au acoperit acest domeniu, iar măsurile luate pentru stingerea a 1.300 de focare au costat mult ţara. Petre Daea a mai spus că extinderea epidemiei a fost posibilă și din cauza faptului că oamenii nu au înţeles pericolul real al acestui virus, nici procedurile şi au îngreunat aplicarea normelor veterinare. România nu este singura țară din Europa unde evoluează pesta porcină, însă e cel mai grav afectată. La sfârșitul lunii august, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene își exprima îngrijorarea cu privire la extinderea gripei porcine în Bulgaria. Autorităţile de la Sofia raportaseră, până la acea dată, peste 30 de focare de infecţie în crescătorii industriale sau particulare. Circa 130.000 de porci erau deja sacrificaţi. Ministrul adjunct bulgar al agriculturii declara că pesta porcină ar putea impune sacrificarea a circa 600.000 de porci în ţara sa, ceea ce ar însemna pierderea întregului sector de creştere a porcilor.

Bani suplimentari de la UE
Plenul Parlamentului European a votat, miercuri, 23 octombrie, propria poziție asupra Bugetului Uniunii Europene pentru anul 2020. Bugetul cuprinde și 50 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor afectați de pesta porcină africană, inclusiv fermierii din România. Aceste fonduri au fost alocate în urma amendamentelor depuse de europarlamentarii PNL Siegfried Mureșan, Mircea Hava (membri în Comisia pentru bugete a Parlamentului European), Daniel Buda și Dan Motreanu (membri în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European). Astfel, 30 de milioane de euro vor fi alocate către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectați de pesta porcină africană, în special pentru sprijinirea pieței produselor din carne de porc, care a avut de suferit din cauza prezenței virusului. În plus, vor fi alocate și 20 de milioane de euro către Fondul pentru măsuri de urgență privind sănătatea animalelor și a plantelor din cadrul Programului pentru Produse și Hrana Animalelor, gestionat de Comisia Europeană.
„Am votat astăzi, în plenul Parlamentului European, Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2020. Forma finală a bugetului cuprinde și 50 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor afectați de pesta porcină africană, fonduri alocate în urma amendamentelor depuse de colegii mei și de mine la proiectul inițial de buget”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, după votul din plen.
„Numărul focarelor de pestă porcină africană din România a crescut în ultimele luni într-un ritm îngrijorător. Nu doar fermierii și crescătorii de porcine au fost afectați, ci întreaga piață a produselor din carne de porc. De aceea, împreună cu colegii mei, am cerut alocarea de fonduri din Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2020 pentru măsuri privind sprijinirea fermierilor europeni afectați de pesta porcină. Am obținut în total 50 de milioane de euro, care vor ajunge, în mare parte, la fermierii români păgubiți, având în vedere că aproximativ 90% din focarele de pestă porcină africană din UE se află pe teritoriul României. Am promis fermierilor români că europarlamentarii PNL se vor lupta pentru interesele lor în Parlamentul European și exact asta facem”, a mai adăugat Siegfried Mureșan. Aceasta este poziția Parlamentului European asupra Bugetului UE pentru anul 2020. Ultimul pas constă în negocierile cu Consiliul Uniunii Europene, urmând ca forma finală a bugetului să fi adoptată la finalul lunii noiembrie.
La această dată, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 337 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.105 de focare (dintre care 15 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 484.422 de porci afectați de boală și există 2.175 de cazuri la mistreți. ■