PNL cere oprirea PSD-izării Autorității Electorale Permanente. Directorii, demiși pe bandă rulantă

127
3 minute de lectură

Liberalii au transmis că președintele AEP Constantin Buică încalcă legea de funcționare a Autorității prin propunerea făcută către Parlament de a demite doi directori ai instituției, pe fondul necertificării Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

“Somăm președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mituleţu-Buică, să oprească urgent acțiunea de PSD-izare a instituției pe care a început-o în ultima vreme. Este strigător la cer faptul că directori din cadrul AEP sunt demiși pe bandă rulantă doar pentru că nu au simpatii politice față de PSD, având un comportament apolitic, așa cum este firesc și cum, de altfel, le impune legea. În locul acestora sunt aduse în personalul AEP persoane fidele politic șefului instituției și promovate, ulterior, pe funcții de conducere”, precizează reprezentanții PNL, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

PNL precizează faptul că ordinele de demitere pentru directorii AEP încalcă legea de funcționare a Autorității și cere anularea ordinelor de demitere și readucerea în funcțiea directorilor demiși.

“Menționăm că ordinele de demitere au fost emise de președintele AEP cu încălcarea legii de funcționare a Autorității, respectiv fără avizul Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, fapt contrar articolului 102, alin. 8, din Legea 208/2015. Abia după aplicarea acestor ordine de demitere, președintele AEP a înaintat Parlamentului solicitarea de a primi aviz asupra demiterilor realizate.Partidul Național Liberal solicită președintelui AEP retragerea de îndată a ordinelor emise și readucerea pe funcțiile de conducere a directorilor demiși din cadrul Autorității, Gabriel Saucă și Cristian Petraru. Totodată, cerem partidelor parlamentare să ia atitudine și să susțină solicitarea PNL de respingere a avizelor solicitate Parlamentului”, mai arată sursa citată.

Șeful Departamentului de control AEP a fost demis la presiunea PSD, la începutul anului, spun liberalii.

“Reamintim faptul că, tot la presiunea PSD, din cadrul Autorității Electorale Permanente a fost demis la începutul acestui an șeful Departamentului de control al AEP, după ce acesta și-a permis să constate cheltuirea ilegală de fonduri realizată de fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, soldată în cele din urmă cu un dosar penal”, explică sursa menționată.

Liberalii îi acuză pe social-democrați că nu conștientizează gravitatea situației și că în continuare elimină profesioniștii din sistem și angajează “politruci fără competențe minimale”.

“PSD arată că nu înțelege gravitatea situației în care au ajuns să funcționeze instituțiile statului, continuând practicile de eliminare a profesioniștilor și de înlocuire a acestora cu politruci fără competențe minimale”, conchide PNL, în documentul de presă.

Reacția PNL vine în contextul în care, președintele AEP Constantin Buică a declarat, pentru Mediafax, că a propus destituirea a doi directori din cadrul Autorității deoarece Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) folosit la alegerile din 26 mai este necertificat.

Șeful AEP a adăugat că a fost un management defectuos pentru organizarea procesului electoral din 26 mai la cele două direcții din cadrul Autorității, iar directorii au fost sancționați în primă fază cu avertisment. Totodată, conducerea AEP a demarat și un audit intern în acest sens, iar într-o lună ar trebui să fie prezentate rezultatele.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele