

Fostul premier al României, Victor Ponta, actual deputat, nu mai este achitat pentru pretinse fapte de corupţie în dosarul fostului deputat PSD Dan Şova şi a foştilor şefi ai companiilor energetice Turceni şi Rovinari.
Un complet de cinci judecători de la Curtea Supremă a stabilit, luni, anularea primei decizii ce a fost dată în acest dosar, respectiv aceea de achitare a lui Victor Ponta pentru toate acuzaţiile formulate de procurorii DNA pe numele său.
Totodată, la acel moment, în luna mai 2018, au fost achitaţi şi ceilalţi inculpaţi din dosar, mai puţin fostul şef al CE Turceni, care a fost condamnat la patru ani de închsioare cu executare.
Motivarea CCR a condus la anularea deciziei
Completul de cinci judecători a admis luni apelurile făcute în dosar de procurorii DNA dar şi de fostul director condamnat, a anulat decizia completului de trei judecători şi a stabilit trimiterea dosarului pentru judecare de la zero la un complet specializat pentru judecarea faptelor de corupţie.
Această decizie vine după ce Curtea Constituţională a României a stabilit, în luna iulie, că există un conflict de natură constituţională între Curtea Supremă şi Parlamentul României, în sensul în care judecătorii instanţei nu aplică un articol dintr-o Lege emisă de Parlament.
Mai precis, CCR a stabilit că instanţa supremă nu ar fi aplicat în conformitate cu Constituţia României articolul 29 din Legea 78 din 2000, articol ce prevede că la instanţa supremă trebuie să existe complete de fond specializate pentru judecarea faptelor de corupţie.
Totodată Curtea Constituţională a mai stabilit şi ce au de făcut judecătorii ICCJ pentru a intra în acord cu decizia pe care a dat-o, respectiv să considere nule actele şi deciziile făcute în dosarele judecate de complete de trei nespecializate, iar aceste cauze indiferent de starea în care se află să fie trimise la judecarea de la zero.
Astfel, luni, completul de cinci judecători a dezbătut această chestiune cu avocaţii şi, din oficiu a ridicat chestiunea transmiterii mai multor întrebări la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) legat de aplicarea decizie CCR.
Procurorul DNA a fost de acord, dar avocaţii celor judecaţi s-au opus.
Avocaţii celor achitaţi, respectiv al lui Victor Ponta, Dan Şova, Ciurel Laurenţiu şi Laurenţiu Graure au spus în faţa judecătorilor că cei achitaţi suferă o nedreptate dacă apelurile s-ar admite integral, pentru toţi, iar dosarul ar ajunge la rejudecare.
Avocaţii au explicat că s-ar încălca drepturi fundamentale ale acestora prevăzute atât de Constituția României cât şi de tratatele Uniunii Europene.
Remediul propus de avocaţii celor achitaţi a fost acela de a fi separat dosarul în două, respectiv un dosar cu cei achitaţi faţă de care să se continue judecare apelului DNA iar dosarul cu fostul director condamnat de prima instanţă să se întoarcă la un alt complet de trei judecători pentru judecarea de la zero.
După scurte deliberări completul de cinci judecători a stabilit, definitiv, ca dosarul cu toţi cei judecaţi să fie trimis la un complet de trei judecători de la Curtea Supremă pentru a fi judecat de la zero.
Astfel, acest complet de judecători a desfiinţat achitările dar şi condamnarea, stabilite iniţial de trei magistraţi.
Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA în data de 17 septembrie 2015 pentru fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor.
Procurorii au susţinut în actul de inculpare că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinetul său de avocatură, Victor Ponta ar fi obţinut de la societatea de avocatură „Şova şi Asociaţii” peste 181.000 de lei, pentru pretinse activităţi efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-ar fi efectuat.