SpaceX a lansat încă 60 de sateliți de internet

133
4 minute de lectură
Foto: SpaceX

Urmăriți-ne și pe Facebook

SpaceX a lansat luni încă 60 de sateliți, parte a unui demers ce va presupune multiple lansări, pe parcursul anului viitor, în intenția de a pune la punct un serviciu global de „internet din spațiu“ de mare viteză.

O rachetă Falcon 9 având la bord sateliții a fost lansată de la Baza Aeriană Canaveral, în Florida, la ora locală 9:56. La o oră din momentul lansării, compania a confirmat plasarea cu succes a sateliților pe orbită, relatează CNN.

Constelația de sateliți de internet a SpaceX, numită Starlink, va avea nevoie de sute de sateliți coordonați pentru a furniza servicii de internet de mare viteză și fără întreruperi la sol. Cei 60 de sateliți lansați luni se adaugă altor 60 lansați în mai, în primul zbor al misiunii Starlink. Compania intenționează să efectueze până la 24 de lansări, pe parcursul anului viitor, pentru a-și completa rețeaua de sateliți.

Compania a primit acordul de a lansa peste 10.000 de sateliți Starlink și a cerut recent permisiunea de a adăuga până la 30.000 la această cifră.

Din primii 60 de sateliți lansați în mai, trei s-au defectat și nu au trimis semnale la sol. Acești sateliți vor rămâne pe orbită până când gravitația îi va trage înapoi la sol. Acest lucru ar putea dura ani de zile.

Alți doi sateliți au fost redirecționați să intre înapoi în atmosferă pentru „a simula un scenariu de scoatere din uz“. SpaceX vrea ca sateliții săi să păstreze suficient combustibil pentru a reveni la sol, când își termină misiunea — parte a planului SpaceX de a nu contribui la deșeurile aflate pe orbită.

Primii sateliți sunt deja operaționali. Luna trecută, directorul executiv al SpaceX și inginerul-șef, Elon Musk, a făcut prima postare pe Twitter folosindu-se de serviciul Starlink.

„Mai avem mult de parcurs de la simple texte postate pe Twitter la materiale video cu pisici la calitate 4K, dar suntem pe drumul cel bun“, a comentat Lauren Lyons, inginer în cadrul SpaceX, care a comentat lansarea de luni în transmisia pe internet.

Foto: SpaceX

Compania speră ca Starlink să asigure servicii de internet pentru populația din zonele lipsite de infrastructură sau care este nemulțumită de furnizorii actuali de internet. Potrivit estimărilor lui Musk, Starlink ar putea genera venituri anuale de 30 de miliarde de dolari sau chiar mai mult.

Serviciul se va lansa inițial în Statele Unite și Canada, cel mai devreme în cursul anului viitor. Compania intenționează să asigure acoperire globală până la sfârșitul anului 2020, însă va trebui să obțină aprobări guvernamentale de la o țară la alta, pentru a putea opera.

Alte companii au eșuat în încercarea de a pune la punct constelații de sateliți în vederea furnizării de servicii de internet rapid și ieftin. SpaceX consideră că proiectul va fi unul de succes având în vedere că își poate lansa ieftin sateliții, la bordul propriilor rachete.

Falcon 9 este un punct de cotitură pentru industria spațială, costul rachetei fiind de 60 de milioane de dolari, adică o treime din prețul altor rachete de dimensiuni similare. Parte a motivului pentru care Falcon 9 este atât de ieftină, potrivit SpaceX, este capacitatea companiei de a refolosi anumite componente.

Pe de altă parte, ideea plasării a mii de noi sateliți pe orbită este una controversată. Astronomii sunt îngrijorați de posibilul efect pe care o asemenea rețea l-ar avea asupra observării cerului. Sunt, de asemenea, și îngrijorări cu privire la siguranță, în special asupra modului cum acești sateliți pot fi împiedicați să intre în coliziune, pentru a se evita formarea de deșeuri suplimentare pe orbită.

De-a lungul istoriei, doar 8.000 de sateliți au fost lansați în spațiu și aproximativ 2.000 dintre aceștia sunt activi. Având în vedere planurile actuale privind viitoarele constelații de sateliți, numărul ar putea crește la peste 20.000 în doar un deceniu.

Sateliții SpaceX au capacitate autonomă de manevrabilitate, putând să evite automat potențiale coliziuni cu alți sateliți sau deșeuri. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele