Marți, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, discută cu experţii Comisiei Europene despre recomandările din raportul MCV, inclusiv despre desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, criticată de către CE ca fiind doar un „instrument de presiune politică”.
„E prima vizită după cel mai grav raport al MCV. Sunt foarte multe lucruri de făcut de către toate instituţiile cu atribuţii în domeniul justiţiei. E foarte greu să faci o ierarhie, dar avem mult de lucru şi pe zona de construcţie instituţională, de aceea am abordat, în primul rând, stabilizarea Ministerului Public prin procedura de numire a procurorilor de rang înalt, dar şi pe zona de legislaţie, unde e foarte mult de refăcut”, a declarat Predoiu.
În raportul MCV privind evoluţia sistemului judiciar de la recomandările de anul trecut, publicat de Comisia Europeană, exista o serie de critici care vizau Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, legile justiţiei, modificarea codurilor penale, precum și o serie de recomandări pentru statul român.
Trei asociaţii de magistraţi au condamnat anumite observaţii şi critici din raportul MCV, despre care susţineau că dovedesc lipsa de imparţialitate a raportorilor, care au inclus „neadevăruri flagrante” în document. Asociaţiile spuneau că raportul nu conţine şi încălcările drepturilor românilor.
Înainte de discuția cu reprezentanții Comisiei Europene despre raportul MCV Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a declarat presei că modificarea codurilor penale din programul Guvernului Orban 2 este necesară, existând zeci de decizii ale CCR neaplicate.
„Gândiţi-vă că în Parlament sunt 70 de propuneri de modificare a codurilor penal şi de procedură penală, decizii ale CCR care trebuie aplicate, prin modificări legislative, alte modificări respinse de CCR, aflate în diverse stadii de proceduri parlamentare. Nu cred că greşesc dacă vorbesc de un şantier foarte extins pe toate planurile în ceea ce priveşte legislaţia, e mult de lucru şi cu Parlamentul, e şi perioadă electorală. Sunt câţiva ani de reconstrucţii în faţă în sistemul judiciar”, a spus Predoiu.
Programul de guvernare cu care PNL se va prezenta în faţa Parlamentului include şi desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ).
Printre măsurile propuse pe termen scurt, pe durata mandatului cabinetului Orban 2, este crearea unor grupuri de lucru care să modifice legile justiției și legislația penală. O altă măsură este finalizarea proiectului de lege privind desființarea SIIJ, în urma unei dezbateri cu reprezentanții magistraților, CSM, ai asociațiilor profesionale, organizațiilor neguvernamentale și cu reprezentanții Parlamentului. Programul de guvernare prevede de asemenea elaborarea unui alt act normativ complex care să instituie măsuri de coroborare a dispozițiilor Regulamentului EPPO cu normele interne.