Prima imagine a unei găuri negre, dată publicității

266
2 minute de lectură

Astrofizicienii au reușit să capteze prima imagine a unei găuri negre, situată într-o galaxie îndepărtată, imaginea fiind astăzi dată publicității.

Fenomenul are un diametru de 40 de miliarde de kilometri (de trei milioane de ori mai mare decât Pământul) și a fost descris de oamenii de știință drept „un monstru“, informează BBC.

Gaura neagră este situată la o distanță de 55 de milioane de ani lumină și imaginea a fost captată de o rețea de telescoape amplasate în întreaga lume.

„Ce vedem este mai mare decât sistemul nostru solar“, a explicat profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radbound din Olanda, care a propus experimentul. Potrivit sursei citate, gaura neagră se află în centrul galaxiei Messier 87 (M87). Fenomenul „are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât a Soarelui. Este una dintre cele mai grele găuri negre despre care credem că există. Este un monstru, campionul absolut la categoria grea în univers“, a adăugat Falcke.

Imaginea prezintă un „inel de foc“ în jurul unei găuri negre perfect circulare. Haloul luminos este produs de gazul încins la temperaturi extrem de ridicate pe măsură ce se apropie de gaura neagră. Lumina degajată astfel este mai puternică decât cea produsă de toate cele câteva miliarde de stele din galaxie la un loc. Din acest motiv poate fi observată la o asemenea distanță, de pe Pământ.

Marginea din interior a inelului luminos este punctul unde materia cade în gaura neagră. O gaură neagră este un corp cu gravitate atât de mare încât nici lumina nu poate scăpa forței gravitaționale exercitate.

Imaginea se potrivește perfect cu descrierea pe care au făcut-o atât astrofizicienii, cât și regizorii de la Hollywood.

„Este remarcabil cum imaginea este atât de similară cu ce ne-am imaginat din calculele teoretice. Se pare că Einstein a avut dreptate încă o dată“, a spus Ziri Younsi, de la University College din Londra.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele