Procurorii îl acuză pe fostul premier Tăriceanu că a primit beneficii materiale în schimbul favorurilor

Procurorii de la DNA vor depune acuzații în fața Curții prin care îl acuză pe fostul prim-ministru Tăriceanu că a primit indirect 800.000 de dolari în beneficii materiale de la o companie austriacă.

122
2 minute de lectură
În timpul mandatului său, se spune că fostul prim-ministru Tăriceanu a primit indirect 800.000 de dolari în beneficii materiale în schimbul exercitării puterii sale de a adopta mai multe decizii guvernamentale în favoarea unei companii austriece.

La o săptămână după ce președintele Johannes a autorizat urmărirea penală împotriva fostului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu (13 ianuarie) și a înaintat cererea procurorilor ministrului justiției, procurorii Direcția Națională Anticorupție (DNA) va depune în curând acuzații în fața Curții. Îl vor acuza pe domnul Tăriceanu că ar fi primit în mod indirect 800.000 de dolari în beneficii materiale de la o companie austriacă în timpul mandatului său de prim-ministru. În schimb, se spune că Tăriceanu și-a exercitat puterile de a adopta mai multe decizii guvernamentale în favoarea companiei. 

Banii, reprezentând un comision din plățile statului român către companie, ar fi fost transferați pe baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. Suma de 800.000 USD a fost utilizată pentru acoperirea cheltuielilor campaniei electorale pentru Tăriceanu. 

Procurorii au declarat acum că au apărut elemente de noutate în cadrul anchetei pe baza unor dovezi suplimentare care au fost furnizate. 

 „În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există data și probe din care rezultă că (…) inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton ar fi pretins și ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță, în schimbul exercitării atribuite vânzărilor în așa fel dacă sunt adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei ”, precizează comunicatul DNA.

DNA a inițiat cazul împotriva fostului premier în 2018, când Călin Popescu Tăriceanu era în funcția de senator. Agenția a fuzionat 3 dosare penale. și preluase unul dintre aceste cazuri la cererea autorităților judiciare austriece. Cererea trimisă Parlamentului în 2018 a fost respinsă. 

Potrivit unor surse judiciare citate de G4media.ro, compania austriacă la care se referă procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) este Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria – compania care a distribuit licențe Microsoft în România. 

În ianuarie, procurorii români anticorupție au confiscat bunuri în valoare de 3,2 milioane RON (0,66 milioane EUR) de la fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele