„Puterea Siberiei“ apropie Moscova de Beijing

O nouă conductă gigantică de gaz face legătura între Rusia și China

128
2 minute de lectură

Urmăriți-ne și pe Facebook

Rusia a inaugurat o conductă enormă de gaz ce asigură legătura cu China, subliniind legăturile tot mai bune din punct de vedere economic și politic dintre cele două țări.

Botezată „Puterea Siberiei“, conducta se întinde pe mai bine de 8.100 de kilometri și va transporta anual 38 de miliarde de metri cubi de caz natural. Instalația este operată de compania rusă de stat Gazprom, potrivit agenției Xinhua.

Președintele chinez, Xi Jinping, și omologul său rus, Vladimir Putin, aflați în legătură video, au asistat împreună la inaugurarea instalației, înainte de a se felicita reciproc pentru „momentul istoric“, relatează CNN.

Inaugurarea conductei „aduce parteneriatul strategic dintre Rusia și China în sectorul energetic la un nou nivel“, a comentat liderul de la Kremlin, prin intermediul unui comunicat transmis agenției TASS.

Livrările au început încă de luni, deși cantitatea este, pentru moment, destul de redusă, urmând ca debitul să crească pe parcursul anilor următori.

Contractul pe 30 de ani a fost semnat de Vladimir Putin și Xi Jinping în 2014 și, deși nu au fost anunțate cifre oficiale, valoarea acestuia este estimată la peste 400 de miliarde de dolari.

Conform analiștilor, instalația va asigura, până-n 2022, aproape 10% din consumul de gaz al Chinei și va contribui la consolidarea securității energetice a Beijingului, care încearcă de câțiva ani să renunțe la dependența de cărbune orientându-se către forme alternative de energie. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele