Recolta viitoare depinde de transporturi

Agricultura, amenințată de coronavirus

21
9 minute de lectură

Asigurarea semințelor, îngrășămintelor și a motorinei pentru fermieri este esențială pentru lucrările de primăvară

Foto: Getty Images / Guliver

Comisia Europeană a decis, marți, prelungirea termenului de depunere a cererilor unice APIA pentru subvențiile agricole cuvenite fermierilor pentru anul 2020. Europarlamentarul Daniel Buda a declarat, pentru Reporter Global, că acesta este un prim pas spre ajutorarea fermierilor. O altă preocupare a UE este aceea de a asigura toate inputurile (îngrășăminte, semințe) pentru fermieri, astfel încât aceștia să poată efectua la timp lucrările agricole.

„Este nevoie de o securizare a transporturilor, să se permită transportul de mărfuri fără restricții, cu respectarea măsurilor de securitate”, a declarat Daniel Buda, pentru Reporter Global. În cursul acestei săptămâni, la nivelul guvernului ar putea fi luată în calcul și accesarea rezervei de stat pentru grâu, a declarat, pentru Reporter Global, președintele Rompan, Aurel Popescu.

Prelungirea termenului pentru depunerea cererilor unice este posibilă pentru toți fermierii eligibili din toate statele membre. Comisia Europeană a precizat, într-un comunicat de presă, că rămâne la latitudinea statelor membre să decidă dacă doresc să o acorde. Noul termen-limită pentru depunerea cererilor este 15 iunie 2020, în loc de 15 mai, oferindu-le fermierilor o mai mare flexibilitate în ceea ce privește completarea cererilor în această perioadă dificilă și fără precedent. În fiecare an, fermierii europeni își depun cererile de sprijin pentru venit oferit în cadrul politicii agricole comune (PAC). Autoritățile naționale prelucrează apoi cererile și efectuează verificările necesare. Plățile din cadrul PAC sunt apoi distribuite la nivel național sau regional și sunt rambursate de Comisia Europeană din bugetul UE. Comisia pregătește în prezent măsurile juridice care trebuie adoptate pentru a permite o derogare de la normele actuale. „Comisia Europeană lucrează pe toate fronturile pentru a sprijini statele membre care se confruntă cu Covid-19”, se arată într-un comunicat al forului european. În privința asigurării inputurilor necesare agriculturii, europarlamentarul Daniel Buda declară că este foarte important ca fermierii să lucreze trenurile, de acest lucru depinzând securitatea alimentară a României, a Europei și chiar cea mondială. „Avem capacitatea să producem. Ne putem asigura hrana, important este ca fermierii să poată să facă la timp lucrările”, spune europarlamentarul.

„Avem suficient grâu și porumb”

Făina și mălaiul sunt în acest moment printre produsele cele mai căutate de români. Președintele patronatului din industria de morărit și panificație, Rompan, Aurel Popescu, a declarat, pentru Reporter Global, că a crescut de cinci ori cererea, față de perioada premergătoare crizei, dar deocamdată este suficient grâu și porumb pentru acoperirea solicitărilor. „Este o creștere temporară a cererii. Per ansamblu, consumul este același, pentru că oamenii nu mănâncă mai multă pâine. Cumpără ca să depoziteze, dar după trecerea vârfului epidemiei de coronavirus se va intra în normal. În privința drojdiei, care din magazine a dispărut, fabricile de pâine sunt asigurate pentru că au contracte încheiate și este normal ca furnizorii să onoreze cu prioritate contractele”, afirmă Aurel Popescu. El a menționat că Rompan a solicitat și scoaterea de grâu de la rezerva de stat, dar nu este ceva neobișnuit, întrucât în fiecare primăvară se face o împrospătare a rezervei. „Ar fi o măsură de siguranță suplimentară și ar ajuta la echilibrarea prețurilor. Încă dinaintea declanșării crizei, grâul se scumpise de la 650 lei/tonă la 900 de lei/tonă. De la fabrică, făina pleacă la un preț mediu de 2 lei-2,5 lei/kg, și zilele trecute la Bacău ajunsese la 8 lei kg în magazine. Pe de altă parte, sindicatul din industria alimentară Sindalimenta atrage atenția că depistarea pozitivă cu coronavirus a unui angajat la o fabrică din industria alimentară va produce închiderea acelei fabrici, astfel că riscul ca unele unități de producție din industria alimentară să-și oprească activitatea este foarte mare în această perioadă, susține președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Sindalimenta, Dragoș Frumosu. El susține că a solicitat guvernului să adopte măsuri pentru sprijinirea industriei alimentare în contextul crizei provocate de coronavirus. „În ceea ce privește industria alimentară, solicităm în regim de urgență ca guvernul să-și facă timp pentru a stabili împreună cu organizațiile din sector un set de măsuri care să sprijine producția de alimente într-o perioadă în care se așteaptă ca multe firme să-și diminueze activitatea, iar altele chiar să falimenteze. Măsurile pe care guvernul trebuie să le adopte trebuie să împiedice acest lucru. Riscul ca unele fabrici din industria alimentară să-și oprească activitatea este foarte mare în această perioadă, deoarece acest lucru se va întâmpla la primul angajat depistat pozitiv cu coronavirus. Deocamdată, companiile și-au făcut propriile reguli de combatere a contaminării, dar acest lucru nu poate suplini pe deplin lipsa unui plan integrat, la nivel național, de prevenție. Sunt încă multe întrebări la care antreprenorii din industria alimentară așteaptă răspunsuri din partea guvernului, iar cu cât ele vor veni mai repede, cu atât sectorul va avea mai puțin de suferit”, a afirmat Frumosu. Pe de altă parte, Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară, care are în derulare proiecte pe fonduri europene, solicită Ministerului Fondurilor Europene, Autorității de Management și Ministerului Finanțelor Publice suspendarea contractelor de finanțare și a contractelor de subvenție pe perioada pandemiei, se menționează într-un comunicat al Sindalimenta. În plus, companiile din industria alimentară solicită adoptarea cât mai rapidă a măsurilor care se impun pentru a evita închiderea multor start-up-uri și aplicarea unor corecții financiare pe fondul blocării activității firmelor din cauza epidemiei de coronavirus.

Recomandările MADR pentru fermieri

Foto: pixabay

La rândul său, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a emis un document cu recomandări pentru agricultori, astfel încât activitatea din exploatațiile agricole și lucrările câmpului să fie la minimum afectate de epidemia de coronavirus, iar riscul de îmbolnăvire să fie redus la minim. Astfel, pe lângă măsurile generale transmise în spațiul public, fermierilor li se recomandă să programeze declanșarea campaniei agricole de primăvară prin aprovizionarea cu inputuri, respectiv prin asigurarea în fermă a cantităților necesare de motorină, semințe, îngrășăminte etc. De asemenea, ar trebui contactați furnizorii contractuali și stabilite grafice pe ore și zile, de derulare planificată a livrărilor de inputuri necesare desfășurării campaniei agricole (semințe, îngrășăminte, motorină etc). În toate întâlnirile cu alte persoane, angajații din ferme ar trebui să respecte recomandările autorităților (socializare cu păstrarea distanței între persoane, dezinfecția mâinilor și a suprafețelor de lucru din ateliere și utilaje agricole care sunt atinse cu mâna). Totodată, trebuie asigurată dotarea personalului angajat cu dispozitive de protecție individuală corespunzătoare, printre care salopete/cămăși, șorțuri de unică folosință, încălțăminte de purtat deasupra celei obișnuite, mănuși, măști și un program distinct de acces în aceste spații pentru echipele de angajați ai diferitelor sectoare. „În cazul fermelor cu volum mare de lucrări de sezon și care dispun de un număr crescut de personal (permanent, sezonier, zilier), se va organiza activitatea în ture, astfel încât personalul să nu se intersecteze. Se va asigura cazarea personalului în fermă pentru o perioadă mai lungă de timp. În cazul menținerii permanente a personalului în fermă, se vor asigura condiții de cazare și hrană pentru acesta”, se arată în documentul transmis de MADR. Nu în ultimul rând, conducătorilor de ferme li se recomandă să planifice lucrările agricole cu prevederea unor rezerve de forță de muncă (personal de înlocuire) care poate prelua atribuții de la angajații care eventual sunt izolați. „Instruiți personalul angajat care se deplasează în afara fermei pentru lucrări agricole mecanizate în câmp, cu privire la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor de prevenire și protecție transmise de autorități în acest sens. La revenirea în fermă, utilizarea materialelor de dezinfecție este obligatorie. Limitați accesul altor persoane în fermă, respectiv a vizitatorilor, a furnizorilor, clienților etc., sau stabiliți intervale orare pentru intrări specifice, după caz. Stabiliți reguli/trasee clare de deplasare și intervenție pentru conducătorii mijloacelor de transport care intră în fermă pentru aprovizionare (inputuri), pentru colectarea producției sau în ceea ce privește accesul echipelor de intervenție (apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixă). Instruiți personalul angajat să păstreze, pe cât posibil, o distanță de siguranță față de cei menționați și să limiteze în timp contactele cu aceștia. Limitați coborârile șoferilor din mijloacele de transport care furnizează inputuri și verificați dotarea acestora cu dispozitive medicale pentru protecția mâinilor, nasului și gurii”, îndeamnă MADR. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele