Recomandările MAE de călătorie pentru Hong Kong și China

54
3 minute de lectură

Ministrul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Republica Populară Chineză și Republica Administrativă Specială Hong Kong, din cauza protestelor și blocajelor care au loc în luna august 2019. MAE recomandă cetățenilor să se informeze despre situația din cele două republici, informează Mediafax.

“Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze că, în urma protestelor din ultima perioadă, unele chiar degenerând în confruntări violente între manifestanți și forțele de ordine, este probabilă continuarea, în săptămânile următoare, a unor acțiuni similare, care vor afecta circulația rutieră și pietonală, precum și rețeaua de transport public subteran. Există un risc reprezentat de faptul că și accesul în / din Aeroportul Internațional Hong Kong să fie blocat de către protestatari. Astfel, în data de 9 august 2019, protestatarii au anunțat că vor bloca accesul în / din Aeroportul Internațional Hong Kong până la data de 11 august 2019, în jurul orelor 23:59”, se arată în atenționarea emisă, vineri, de MAE.

Ministerul Afacerilor Externe sfătuiește cetățenii români care urmează să călătorească în China și Hong Kong, să se informeze în legătură cu situația din cele două zone și să acorde atenție sporită planificării călătoriei.

Ministerul informează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Hong Kong: +85225233813 și +85225233817. MAE a mai comunicat un număr de telefon de urgență pentru cetățenii români care se confruntă cu situații dificile, furnizând telefonul de permanență al Consulatului General al României în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze: +85296137370.

“Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://hongkong.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotectionwww.mae.ro și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare «Un SMS îţi poate salva viaţa!»”, se mai arată în comunicatul emis de MAE.

Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de aproximativ două luni scena unor ample proteste provocate de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei.

Pe 1 iulie, în ziua aniversării transferului de către Marea Britanie către China a suveranităţii asupra Hong Kong-ului, protestatarii au pătruns ilegal în sediul Parlamentului regional, pe care l-au devastat. Manifestanţii denunţă atitudinea premierului din Hong Kong, Carrie Lam, şi agresivitatea forţelor de ordine.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele