Reuniune a liderilor din Ucraina și Rusia, la o lună de la retragerea din Donbas

43
3 minute de lectură
Andrew Burton/Getty Images

Luni, la Paris, se desfășoară reuniunea liderilor din Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania, pentru soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, la exact o lună după începerea retragerii trupelor din Donbas, a transmis trimisul special MEDIAFAX la summitul în „formatul Normandia”, Paul Cozighian.

Pe data de 9 noiembrie, armata ucraineană și separatiștii pro-ruși au început să-și retragă trupele dintr-un sector-cheie al liniei de front din estul Ucrainei, gest de mare importanță pentru a deschide calea primei întâlniri între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, întâlnire care urmează să aibă loc pe 9 decembrie la Paris, în prezența președintelui Franței Emmanuel Macron și a cancelarului german Angela Merkel.

Vladimir Putin pusese mai înainte această condiție pentru reluarea negocierilor de pace, dar decizia liderului de la Kremlin de a veni la Paris s-a mai lăsat așteptată încă alte şase zile după retragerea efectivă a trupelor.

Emmanuel Macron a lucrat asiduu la organizarea acestui summit cvadripartit, mai ales cu ocazia ultimelor două întrevederi cu Vladimir Putin, tot în Franța, în august 2019, dar și cu ocazia unei întâlniri cu mai tânărul președinte ucrainean, invitat la Paris chiar înainte de a fi ales.

Summitul de la Paris este primul în acest format după mai bine de trei ani (octombrie 2016), iar obiectivul asumat de Palatul Elysée este acela de a „deschide o nouă secvență a punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk din februarie 2015”.

Susținut de majoritatea absolută în Parlament și parțial de votul popular, dar contestat de o parte a populației care îl acuză că vrea să „capituleze în fața Rusiei”, Zelenski a reușit să-l readucă pe Putin la masa tratativelor, ceea ce reprezintă deja un succes.

Pe ordinea de zi la Paris se află, pe de o parte, încetarea imediată a focului, retragerea armamentului greu, alegeri locale și restaurarea controlului de către Kiev a frontierei cu Rusia, iar pe de altă parte, o autonomie crescută a teritoriilor sub control separatist (Donețk și Luhansk).

Vladimir Putin își dorește un progres real în privința organizării de alegeri în cele două regiuni separatiste controlate de Rusia. Totuși, mulți analiști consideră că liderul de la Kremlin vrea în realitate continuarea unui conflict latent în Ucraina, pe modelul celui din Georgia, pentru a putea menține Kievul la o distanță de NATO și de Uniunea Europeană, permițând astfel Moscovei să-și mențină influența în zonă. În aceste condiții, pentru Paris și Berlin, marja de manevră este redusă.

Emmanuel Macron estimează, totuși, că a făcut pași importanti pe teren diplomatic prin readucerea lui Putin la masa tratativelor, condiție esențială pentru relansarea unui dialog durabil cu Rusia. Însă adevăratul câștigător strategic al momentului rămâne Putin, deoarece problema retrocedării peninsulei Crimeea a dispărut complet din toate tratativele de pace.

Ucraina – care își pune speranțe într-un împrumut de 5,5 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional cu condiția de a începe un real proces de garantare a independenței justiției și a luptei împotriva corupției – are, după cum pare, alte priorități pentru moment.

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele