Românii vor reveni la normal începând cu 1 iunie

Premierul RO exclude blocarea, în ciuda spitalelor care se confruntă cu un număr record de pacienți și Iohannis.

210
4 minute de lectură
Românii să revină la normal
Foto: Bogdan Cristel

Românii ar putea începe să revină la viața normală începând cu 1 iunie, după ce premierul Florin Cițu, prim-ministru, a exclus blocarea și a subliniat că „nu va exista nici un blocaj general, nici o carantină”.

Declarația sa a venit după ce cel de-al doilea comunicator din Ministerul Sănătății după ce ministrul sănătății Vlad Voiculescu, Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că o carantină de două săptămâni la nivel național „ar face minuni” în România.

”Am avut o discuție cu doamna secretar de stat și ea dădea un exemplu teoretic. Anul trecut toate discuțiile despre carantinare se învârteau în jurul a două săptămâni. Era o discuție teoretică, nu o ipotetică, nu o propunere în acest sens. Nu luăm în calcul o carantinare. M-am opus din primul moment, am spus că nu există un lockdown general, o carantinare. Merge în direcția unei relaxări, dar cu o singură condiție, aceea de a nu vaccina cu toții ”, a declarat Florin Cîțu.

Cu toate acestea, unii au speculat că românii pentru a reveni la viața normală s-ar putea aplica de fapt doar la meciurile Euro 2020 pe care Bucureștiul le va găzdui în iunie. UEFA a cerut ca România să permită spectatorii pe Arena Națională.

Iohannis avertizează asupra presiunii pandemice asupra sistemului de sănătate și asupra impactului schimbărilor climatice asupra sănătății publice.

Pandemia Covid-19 a expus vulnerabilitățile cronice ale sistemului de sănătate din România. Totuși, țara a dovedit că are capacitatea instituțională de a acționa rapid pentru a-și limita efectele, a declarat președintele Klaus Iohannis la un eveniment prilejuit de Ziua Mondială a Sănătății.

“Pandemia de COVID-19 a venit într-un moment dificil pentru sistemul românesc de sănătate, exacerbând vulnerabilități structurale cronicizate, cu consecințe pe termen lung asupra sănătății și bunăstării. Dar niciun sistem de sănătate și nicio economie sau societate, indiferent de nivel de dezvoltare, nu au fost cu adevărat pregătit pentru a gestiona adecvat o criză de o asemenea anvergură. Fără să dispună de resursele financiare și materiale ale altor state membre ale Uniunii Europene și nici de un sistem sanitar performant, România a dovedit că are capacitatea instituțională a unei acțiuni rapide, oportun și eficient pentru limitarea răspândirii pandemiei ”Iohannis said.

Președintele a avertizat cu privire la presiunea pandemică asupra sistemului de sănătate, similar cu situația din alte țări, și a spus că „redeschiderea durabilă și sigură a societății și economiilor noastre” nu se poate întâmpla fără acceptarea și respectarea măsurilor sanitare în vigoare. El a spus că vaccinurile disponibile împotriva Covid-19 dau motive de optimism și intră într-un „nou normal”.

Premierul propune un set de măsuri pentru Paștele ortodox.

Florin Cîțu a declarat că va propune introducerea a trei măsuri pentru viitorul weekend de Paște ortodox, sărbătorit anul acesta pe 2 mai.

Pentru cei care doresc să participe la slujba de Paști, mișcarea ar fi permisă până la 05:00 AM. În momentul de față este pus la dispoziție o opțiune de noapte până la ora 05:00. Programul de lucru diferă în funcție de rata de incidență Covid-19 din fiecare localitate.

În același timp, magazinele vor fi deschise până la ora 20:00 în Vinerea Mare, a propus premierul. Conform regulilor introduse la sfârșitul lunii martie, magazinele trebuie să închidă la ora 18:00 vinerea, sâmbăta și duminica în localitățile în care rata de incidență Covid-19 depășește 4 la 1.000 de locuitori. Măsura se aplică pe tot parcursul săptămânii în zonele în care rata de incidență depășește 7,5 la 1.000 de locuitori.

Premierul a propus, de asemenea, deschiderea stațiunilor de pe litoral la 70% din capacitatea lor, respectând în același timp toate măsurile în vigoare, similar cu stațiunile montane. Românii să revină la normal

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele