Șefa CSM cere SRI și Parchetului General declasificarea unor anexe legate de protocoale

85
2 minute de lectură

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii a înaintat, joi, către Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție solicitările privind declasificarea anexelor Raportului Inspecției Judiciare privind protocoalele, anunță CSM.

“În data de 26 iunie 2019, Comisia nr. 1 – comună „Legislație și cooperare interinstituțională” a decis, referitor la cele 19 anexe la Raportul Inspecției Judiciare nr. 3923/IJ/996/DIP/2018, sesizarea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii cu propunerea de inițiere a demersurilor prevăzute de lege către Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru declasificarea anexelor atașate la Raportul Inspecției Judiciare nr. 3923/IJ/996/DIP/2018. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii a înaintat la data de 27 iunie 2019 către Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție solicitările privind declasificarea anexelor atașate Raportului Inspecției Judiciare, care pot fi accesate aici”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), remis Mediafax.

Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii mai precizează că au fost formulate cereri pentru declasificarea celor 19 anexe la Raportul Inspecției Judiciare nr. 3923/IJ/996/DIP/2018 de către unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de asociațiile profesionale de magistrați, respectiv Uniunea Națională a Judecătorilor din România şi Asociația Magistraților din România, precum și de către mass media.

O astfel de solicitare a făcut și Călin Popescu Tăriceanu. Președintele ALDE a solicitat CSM, săptămâna trecută, desecretizarea anexelor din raportul Inspecţiei Judiciare privind aplicarea protocoalele cu SRI în parchete.

”Ca urmare a dezvăluirilor din mass-media privind raportul Inspecţiei Judiciare despre protocoalele secrete dintre SRI-DNA-instanţe de judecată, care ar conţine 19 anexe secretizate, CSM trebuie să acţioneze pentru desecretizarea lor de urgenţă. Este necesar ca toate datele din acele protocoale ilegale şi imorale să fie făcute publice neîntârziat. Românii au dreptul să ştie cum au funcţionat instituţiile din justiţie şi felul în care serviciile au influenţat activitatea lor”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook, la acel moment.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele