Şeful Forței de elită Quds din Iran, ucis într-un atac aerian al trupelor SUA

203
2 minute de lectură
Qasem Soleimani, la decernarea Ordinului Zolfaghar de către Ali Khamenei, 2019. Foto: Khamenei.ir

Vineri dimineață, generalul iranian Qassem Soleimani, șeful Forței de elită Quds din Iran, și comandantul miliției irakiene Abu Mahdi al-Muhandis au fost uciși într-un atac aerian care a fost lansat de trupele americane asupra convoiului în care se aflau pe aeroportul din Bagdad, a anunţat Pentagonul, preluat de Mediafax.

„Acest atac avea drept scop descurajarea planurilor viitoare de atac iraniene”, a transmis Pentagonul într-un comunicat.

Soleimani, care a condus aripa internațională a Gărzilor Revoluționare și a avut un rol cheie în războaiele din Siria și Irak, a dobândit statutul de celebritate acasă și în străinătate.

El a contribuit la răspândirea influenței iraniene în Orientul Mijlociu, pe care Statele Unite și dușmanii regionali ai Teheranului, Arabia Saudită și Israel, s-au străduit să o țină sub control.

El a supraviețuit mai multor tentative de asasinat împotriva lui puse la cale de agențiile occidentale, israeliene și arabe în ultimele două decenii.

Forța Quds este o unitate a Gărzilor Revoluționare (IRGC) din Iran, îndreptate pentru a desfășura activități de război și de informații neconvenționale și este responsabilă pentru operațiunile internaţionale. Forța Quds sprijină actorii non-statali în multe țări, inclusiv Hezbollah în Liban, Hamas și Jihadul Islamic Palestinian în Fâșia Gaza și Cisiordania, rebelii Hutti din Yemen și milițiile şiite din Irak, Siria și Afganistan.

Analiștii nu cunosc dimensiunea exactă a Quds, dar estimează că ar avea 10.000-20.000 de membri. Forța Quds raportează direct liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

Ministrul de Externe de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, a condamnat într-o postare pe Twitter asasinarea liderului Forțelor Quds, generalul iranian Qassem Soleimani, afirmând că această acțiune reprezintă „o escaladare nesăbuită și extrem de periculoasă”, relatează site-ul agenției Reuters. „SUA poartă răspunderea pentru toate consecințele aventurismului său neprincipial”, a mai afirmat șeful diplomației iraniene.

Urmăriți-ne și pe Facebook.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele