PSD a decis data la care va avea loc Congresul pentru alegerea președintelui

211
11 minute de lectură

16.10 Viorica Dăncilă, președinte interimar al PSD, a declarat că Paul Stănescu și-a motivat demisia din funcția de președinte executiv al PSD din cauza unor chestiuni personale și spune că seara trecută nu știa de această demisia, potrivit Mediafax.

„Paul Stănescu va activa în cadrul PSD. E un membru vechi, e o persoană care iubește foarte mult acest partid”, a declarat Viorica Dăncilă.

„Paul Stănescu a spus că pleacă din motive personale. Am vorbit și aseară. Azi am aflat de decizia domniei sale. Aseară nu știam că Paul Stănescu își dă demisia”, a mai spus Dăncilă.

16.07 Președintele interimar PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat, vineri, că Congresul pe care PSD îl va organiza pe 29 iunie trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la prezidențiale, precizând că social democrații iau în calcul și varianta unui prezidențiabil din afara partidului, informează Mediafax.

„Trebuie să ne pregătim pentru următoarele alegeri. Trebuie să stabilim mai multe lucruri. În primul rând, trebuie să modificăm statutul în ceea ce privește alegerea președintelui partidului. Doi, trebuie să venim cu un program politic. Trei, trebuie să venim cu modificări sau lucruri pe care le-am înțeles din aceste alegeri și pe care trebuie să le transpunem în programul nostru de guvernare. În altă ordine de idei, cred că trebuie să dăm legitimitate conducerii să-și asume rezultatul alegerilor prezidențiale, iar acest Congres trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la alegerile prezidențiale. De ce atât de repede? Pentru că timpul ne presează, după cum știtți, de pe 11 august, începem strângerea de semnături pentru candidatul la prezidențiale”, a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebată când va fi al doilea Congres PSD pentru desemnarea candidatului la prezidențiale, Viorica Dăncilă a răspuns: „După ce vom termina cu sondajele. O să dăm drumul sondajelor, o să vedem ce colege, ce colegi vor să candideze la alegerile prezidențiale. În momentul în care vom avea persoana care corespunde profilului de candidat pe care-l doresc alegătorii și care stă bine în sondaje, atunci vom face acest lucru”.

Președintele interimar al PSD a fost chestionat, totodată, dacă social democrații iau în calcul desemnarea unui prezidențiabil din afara partidului, Viorica Dăncilă răspunzând pozitiv.

„Luăm în calcul și această variantă. Binențeles că decizia o vom lua în cadrul Comitetului Executiv Național. După cum ați văzut, în cadrul acestui CEX au fost foarte multe discuții , au vorbit totți colegii, am vrut părerea tuturor, tocmai pentru a lua cele mai bune decizii, iar votul a fost cel care a stabilit drumul de mers (…) Trebuie să ținem cont și de votul de la europarlamentare și să ne adresăm și altor categorii sociale”, a declarat Viorica Dăncilă.

15.14 Comitetul Executiv a decis, vineri, să organizeze Congresul extraordinar pentru alegerea președintelui PSD pe data de 29 iunie au declarat surse din partid pentru MEDIAFAX. De asemenea la Congres va fi modificat și statutul partidului, au adăugat sursele citate.

12.50 Paul Stănescu a demisionat vineri din funcția de președinte executiv al PSD, în timpul ședinței CEx în care se hotărăște, printre altele, data organizării congresului formațiunii.

”Paul (Stănescu – n.r.) nu și-a argumentat demersul de a demisiona din funcție”, au precizat pentru MEDIAFAX surse participante la ședința conducerii formațiunii.

Potrivit unor surse din PSD, președintele interimar al partidului, Viorica Dăncilă, a susținut în discursul său necesitatea organizării congresului pentru alegerea noii conduceri, în urma condamnării lui Liviu Dragnea, cât mai curând, în timp ce Paul Stănescu voia ca acest congres să fie organizat după alegerile prezidențiale.

Social democrații discută, la ora transmiterii știrii, în ședința CEx, despre organizarea unui Congres în care să se decidă noua conducere a partidului, după condamnarea lui Liviu Dragnea.

11.40 Vicepreședintele PSD Marian Oprișan a declarat vineri, înaintea ședinței CEx, că persoana care va candida la alegerile prezidențiale din partea formațiunii trebuie să fie ”un om care să-și iubească țara în primul rând și care să respecte cu sfințenie Constituția”, notează Mediafax.

Întrebat şi dacă actualul președinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, ar putea fi un potențial candidat al PSD la prezidențiale, Oprişan a spus că acesta este ”mare savant şi un mare român, dacă ar vrea să candideze la prezidenţiale e o veste bună”.

Totodată, Oprișan a afirmat că Viorica Dăncilă ”a demonstrat că e un lider care are ceva de spus”.

“Doamna premier, prin analizele și prin modul în care s-a comportat în ultima perioadă, a demonstrat că e un lider care are ceva de spus. Eu nu candidez la funcţia de preşedinte şi vă spun clar că nu ai cum să ştii cine va ieşi, în mâna oricărui soldat se află sabia de mareşal”, a mai spus Marian Oprișan.

11.30 Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, înainte de ședința CEx al PSD, că nu a primit încă un răspuns de la președintele Klaus Iohannis în privința nominalizărilor la funcțiile de miniștri și de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, informează Mediafax.

Aceasta a anunțat că PSD va lua o decizie privind postul de vicepremier pe probleme economice, care se va vacanta în urma plecării lui Viorel Ștefan la Curtea de Conturi Europeană.

În cazul refuzului deja exprimat de președintele Klaus Iohannis față de propunerea de a-l numi pe Titus Corlățean pe postul de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice, prim-ministrul Dăncilă a spus că așteaptă un răspuns oficial.

“Deciziile le luăm în forurile statutare ale partidului, însă așteptăm un răspuns oficial pentru a lua o decizie”, a declarat șeful Executivului.

11.27 La organizația București am stabilit de comun acord că graba strică treaba și că nu are niciun sens să organizîăm acum o conferință pe alegeri. Am amânat pe septembrie, a declarat Gabriela Firea, înainte de CEX.

Potrivit acesteia, prioritar pentru PSD ar fi redresarea echipei politice și construirea unui mesaj clar. Sub nicio formă nu e cazul să concurăm pentru alegeri, să alergăm după scaune, a mai adăugat Firea.

Gabriela Firea, primarul Capitalei, a declarat vineri, înainte de ședința PSD, că nu a fost consultată de soțul ei, primarul Florentin Pandele, în intenția sa de a candida la președinție, dar că îl susține în acest demers.

“Da, ar fi frumos? Ce frumos ar fi. Soțul meu e un om liber, într-o țară liberă. Recunosc că, deși ne consultăm pe deciziile mari, nu m-a consultat cu această decizie, dar îmi susțin soțul”, a declarat Gabriela Firea.

Întrebată dacă este posibil ca prezidențiabilul PSD să fie o persoană din exteriorul partidului, Firea a declarat că orice variantă este posibilă, atâta timp că principalul criteriu este acela de șanse pe care le are: “Asta se va decide după o analiză ștințifică, nu după ureche”, informează Mediafax.

11.11 Eu încurajez toți candidații care doresc să candideze, eu nefiind printre aceștia, a declarat Dumitru Buzatu, liderul PSD Valsui, înaintea ședinței CEX.

“În momentul acesta eu consider că e necesar să existe o conducere stabilă a partidului, pentru a lua decizii în partid și a gestiona majoritatea parlamentară”, a declarat Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui.

Întrebat dacă Viorica Dăncilă este o variantă pentru președinția partidului, Buzatu a spus: “Eu încurajez toți candidații care vor să candideze, eu nefiind printre aceștia”

Despre prezidențiabil, Buzatu a completat: “Probabil vor fi și mai multe vehiculate în următoarele zilele. Nu știu. Cred că trebuie găsit un candidat care să aibă cea mai mare șansă de a înfrunta candidații opoziției”, notează Mediafax.

10.53 Numai proștii nu au emoții deobicei, a declarat Marcel Ciolacu, înaintea CEX, referitor la moțiunea de cenzură. Însă, a mai spus acesta, a matematica joacă în favoarea actualei majorități parlamentare.

Întâi să terminăm cu moțiunea și apoi stăm de vorbă, a mai spus Ciolacu, referitor la mesajul cu care va intra în ședința de azi a PSD.

10.43 Niculae Bădălău a declarat, înaintea ședinței CEX, căpartidul va face un congres, “probabil într-o lună-două”. Cred că e momentul ca în România să nu mai existe războaie între instituții, a mai afirmat Bădălău, vineri dimineață, întrebat fiind despre pactul propus de Klaus Iohannis.

Undeva am greșit, a mai spus acesta, referitor la rezultatul alegerilor și referendumului, și a punctat că în PSD nu există tabere.

Potrivit unor surse citate de G4Media, premierul Viorica Dăncilă vrea congres pentru alegerea noului președinte PSD în luna iunie, dar există tensiuni cu gruparea Stănescu-Firea, care temporizează competiția pentru șefia partidului.

Știrea inițială. Comitetul Executiv al PSD se va întruni, vineri, începând cu ora 11:00. Printre subiectele de discuție se numără remanierea guvernamentală, inclusiv înlocuirea vicepremierului Viorel Ștefan, după ce acesta și-a dat demisia din funcție pentru a activa la Curtea de Conturi Europeană.

Liderii PSD vor discuta despre propunerile de remaniere pentru portofoliile Justiție, Fonduri Europene și Românii de Pretutindeni, după expirarea mandatelor de interimat.

În acest context, premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, după discuțiile din coaliția PSD-ALDE, că a vorbit miercuri cu președintele Klaus Iohannis despre propunerile de remaniere și că așteaptă o decizie oficială a acestuia pe cele trei ministere unde sunt miniștri interimari, a căror mandate expiră vineri.

Aceasta a anunțat că PSD va lua o decizie privind postul de vicepremier pe probleme economice, care se va vacanta în urma plecării lui Viorel Ștefan la Curtea de Conturi Europeană.

În cazul refuzului deja exprimat de președintele Klaus Iohannis față de propunerea de a-l numi pe Titus Corlățean pe postul de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice, prim-ministrul Dăncilă a spus că așteaptă un răspuns oficial.

“Deciziile le luăm în forurile statutare ale partidului, însă așteptăm un răspuns oficial pentru a lua o decizie”, a declarat șeful Executivului.

În ședința trecută a CEx, liderii PSD au stabilit noile propuneri pentru ministere.

Astfel, pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlățean, diplomat de carieră, pentru Ministerul Justiției, Ana Birchall, cu specializări aprofundate în domeniul juridic, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mînzatu, cu o experiență de 15 ani în domeniul afacerilor și fondurilor europene, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deținut acest portofoliu.

În schimb, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu îl va numi pe Titus Corlățean vicepremier, așa cum a cerut PSD, numindu-l „artizanul catastrofei de la alegerile din 2014”. Referitor la ceilalți trei miniștri propuși de PSD, șeful statului a declarat, marți la Cotroceni, că va lua o decizie în zilele următoare.

În contextul remanierii, președintele executiv al PSD, Paul Stănescu, a declarat că probabil partidul va veni cu o remaniere mai amplă după moțiunea de cenzură. Social-democratul a precizat că, la CEx de vineri, va fi făcută o analiză „cu cărțile pe masă” referitoare la rezultatul la europarlamentare.

Printre deciziile luate de social-democrați, la Comitetul Executiv de miercurea trecută, a fost numirea în funcția de președinte executiv a lui Paul Stănescu, iar Rodica Nassar a preluat funcția de secretar general, în locul lui Codrin Ștefănescu.

Viorica Dăncilă este președintele interimar al PSD. CEx a mai decis că trebuie menținută guvernarea, iar Gabriela Firea a reluat interima șefia PSD București.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele