Țările cele mai afectate de șocul lanțului de aprovizionare declanșat de coronavirus

349
8 minute de lectură
Foto: pixabay

Chiar înainte ca Covid-19 să fi condus la carantinarea totală a țărilor, șocurile lanțului de aprovizionare și cererea externă slabă au fost deja afectate. Micile economii deschise, precum Irlanda, Luxemburg și Vietnam, par a fi cele mai vulnerabile. În G10, Canada este cel mai mult afectată de succesul furnizorilor străini, în timp ce Germania este afectată de cererea externă redusă

Prejudiciul economic pe care Covid-19 îl produce unei țări nu este determinat numai de politicile guvernamentale de a opri răspândirea și aplatizarea curbei îmbolnăvirilor. ci și de lanțurile de aprovizionare perturbate și impactul asupra companiilor individuale. Aceste întreruperi au început chiar înainte ca țările să intre în carantină și vor continua după terminarea acesteia.

Importurile

Lipsa intermediarilor (importatorii de piese și materiale pentru fabricarea produselor) de către țările lovite de virus încă de la început a dus la întreruperile procesului de producție din alte țări înainte ca virusul să ajungă în țările respective. Daunele vor fi mai mari, cu cât o țară depinde de furnizarea de bunuri intermediare din țările a căror populație activă a fost afectată puternic de virus. Graficul 1 arată dependența țărilor de contribuții din primele 10 țări cu cel mai mare număr absolut de decese din cauza coronavirusului. Deoarece există multe țări în care infecțiile sunt măsurate incomplet, folosim numărul de decese ca indicator pentru cantitatea de producție care ar fi fost închisă în fiecare țară. Ne dăm seama că aceasta nu este o măsurare complet exactă a capacității de producție care a fost închisă. Însă indicatorii mai exacți, cum ar fi ratele de utilizare a industriilor întârzie prea mult pentru a oferi informații utile în acest moment.

Graficul 1 arată că țări precum Vietnam și Irlanda se numără printre primele cinci țări care au suferit cel mai mult din scăderea producției în țări cu multe victime. Diferența dintre țările asiatice precum Vietnam și țările europene precum Irlanda, este că au fost lovite în momente diferite de-a lungul timpului. Criza coronavirusului a început în China, astfel încât Vietnamul și alte țări asiatice care depind foarte mult de importurile chinezești, cum ar fi Singapore, Hong Kong, Malaezia, Thailanda și Cambodgia (a se vedea graficul), au fost întâi afectate de acest efect de lanț valoric.

Acum, când virusul s-a răspândit în Europa și crește în SUA, graficul arată că țări precum Luxemburg, Irlanda, Ungaria, Republica Cehă și Belgia suferă prin partea de intrare a lanțurilor valorice. În prezent, 10 din cele 15 țări care sunt expuse cel mai mult la lipsa de aprovizionare sunt europene.

SUA este o economie relativ închisă și, prin urmare, este afectată mai puțin de lipsa ofertei de bunuri intermediare străine, dar căderea economică în SUA cauzată de răspândirea rapidă a bolii, generează probleme semnificative pentru Canada, care depinde în mare măsură de aprovizionările din SUA (a se vedea graficul 1).

Conectivitatea unei economii cu țările cu cele mai multe decese este deosebit de importantă dacă aceștia din urmă sunt furnizori importanți de produse intermediare pe piețele mondiale. Graficul 2 prezintă cei mai mari 10 furnizori de piețe mondiale. Graficul arată că opt dintre cei mai mari 10 furnizori de piețe mondiale se află, de asemenea, în primele 10 țări care au fost cel mai mult afectate de virus (graficul 1). În ambele măsurători, Luxemburg, Malta, Irlanda, Vietnam, Singapore, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia sunt în primele 10 țări cele mai afectate de întreruperi în furnizarea intermediarilor către țările lovite cel mai mult de virus. Dintre cele mai mari 10 economii din lume, Canada se remarcă din nou ca fiind cea mai vulnerabilă.

Exporturile

Economiile deschise nu sunt afectate în mod serios doar de virus prin importurile lor de intermediari, ci și prin canalele lor de export. Chiar și după ce virusul a fost controlat pe piața internă, o economie deschisă va continua să sufere din cauza scăderii cererii în țările care încă se confruntă cu criza. Graficul 3 arată care sunt țările cele mai dependente de export.

Presupunând că virusul suprimă cheltuielile în întreaga lume, țările care se bazează pe exporturi vor fi cele mai puternic afectate. Țările care exportă doar o mică parte din producție (precum SUA, India și Brazilia) vor avea de suferit mai puțin decât țările care sunt foarte dependente de cererea externă (precum Irlanda, Ungaria, Singapore și Vietnam). Graficul 3 arată că Luxemburg, Malta și Irlanda sunt cele mai dependente de cererea externă, în mare parte determinate de sectorul serviciilor. Pentru Vietnam și Ungaria, industria manufacturieră este cea mai afectată de scăderea cererii externe. Dintre cele mai mari 10 economii din lume, Germania este cea mai afectată prin acest canal (de export) al lanțului valoric, urmată de Canada.

Etapa de recuperare

Cererea externă este formată din cererea din multe țări. Acele țări care exportă multe bunuri și servicii în țări a căror cerere a fost mult afectată pentru o perioadă mai lungă de timp, vor suferi cele mai multe daune din partea cererii (citiți: export) din lanțul lor valoric.

Așadar, pentru a măsura daunele cauzate de fiecare țară prin canalul de export, este important să știți unde se duc exporturile și în ce etapă a recuperării respectivele țări. Luăm, de exemplu, cererea din China. Ne așteptăm ca cererea chinezească să fie una dintre primele țări care să se recupereze, deoarece China este în fața majorității celorlalte țări care sunt afectate de virus. Aceasta va oferi o anumită asistență pentru acele țări care sunt relativ dependente de cererea din China.

Datorită apropierii lor, țările asiatice sunt foarte dependente de cererea finală din China și beneficiază cel mai mult de recuperarea de acolo. Dintre țările non-asiatice, unii exportatori de mărfuri precum Arabia Saudită pentru petrol și Chile pentru metale sunt, de asemenea, printre cei mai mari beneficiari. În Europa, Malta, Germania, Irlanda și Elveția depind cel mai mult de cererea finală din China.

Concluzie

Foto: pixabay

Țările care utilizează o mulțime de contribuții din alte țări lovite de virus încă de la început, suferă prin deschiderea lor pe partea de intrare a economiei, deoarece virusul perturbă oferta de bunuri intermediare de care au nevoie pentru propria producție. Țările care produc o mulțime de exporturi suferă pe partea de producție, deoarece virusul suprimă cheltuielile.

Reunind aceste două canale, datele de mai sus arată că economiile deschise sunt afectate mult mai mult prin lanțurile valorice globale decât economiile mai puțin deschise. Economiile deschise vor suferi o perioadă mai lungă de timp din cauza efectelor cererii și ofertei generate de coronavirus. Luxemburg, Irlanda, Singapore și Vietnam sunt printre cele mai vulnerabile țări.

Dintre cele mai mari 10 economii ale lumii, Canada suferă cel mai mult din cauza căderii ofertelor străine, iar Germania suferă cel mai mult din cauza cererii externe mai slabe.

Analiza de mai sus nu înseamnă că economiile închise sunt mai bune în această criză. Dacă o țară este mai bună în parte depinde în mare măsură de cât de mult este lovită capacitatea de producție de către virus.■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele