Timișoara intră în carantină

Bucureștiul închide restaurantele odată cu creșterea ratelor de infecție COVID-19. Ilfov, Cluj și Brașov intră în zona roșie cu peste trei persoane la mia de locuitori. Un nou blocaj la nivel național nu este însă „pe masă”.

192
3 minute de lectură

Timișoara intră în carantină. Al patrulea oraș ca mărime din România, și mai multe comune învecinate au intrat în carantină timp de 14 zile începând cu 8 martie, din cauza creșterii numărului de noi cazuri COVID-19. Timișoara este primul oraș românesc de prim nivel care a luat o astfel de decizie în 2021. Sute de locuitori s-au adunat în fața primăriei pentru a protesta împotriva acestei decizii.

În județul Timiș, rata de infecție cu COVID-19 este de 5,48 cazuri la mia de locuitori, în timp ce la Timișoara este de 7,49 cazuri la mia de locuitori, începând cu 6 martie când s-a luat decizia. Localnicii își vor putea părăsi casele doar din motive întemeiate și numai pe baza unei declarații. Magazinele se vor închide înainte de ora 20:00, iar numărul de clienți admiși în interior simultan nu trebuie să depășească 30% din capacitatea obișnuită. Supermarketurile din oraș erau supraaglomerate de oameni care căutau cumpărături în ultimul moment.

Pe măsură ce Timișoara intră în carantină, toate școlile se vor închide, iar elevii vor urma cursuri online.

Între timp, rata infecției în capitala București și în alte trei județe (Ilfov, Cluj și Brașov) a depășit trei persoane la mia de locuitori, plasându-le în zona roșie. Aceasta înseamnă că autoritățile locale vor restricționa anumite activități economice și sociale.

Comitetul pentru Situații de Urgență din București a decis închiderea restaurantelor interioare, cinematografelor, teatrelor, locurilor de jocuri de noroc, cafenelelor și cluburilor începând cu 8 martie. Cu toate acestea, elevii din grădiniță și școala primară, precum și elevii din ultimii ani care se pregătesc pentru examenele naționale li se permite să meargă la școală fizic, în timp ce restul vor rămâne acasă și vor studia online.

Potrivit șefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, România se confruntă cu riscul unei răspândiri mai rapide a COVID-19 datorită noii tulpini care devine predominantă peste tot. El a spus că rata medie națională a infecțiilor „este de aproximativ 3 la mie, 2,90 – 3 la mie”.

Arafat asigură că un nou blocaj la nivel național nu este „pe masă” în acest moment, dar toate localitățile din țară sunt monitorizate și acolo unde sunt necesare măsuri de carantină locale sau regionale, acestea vor fi luate pentru a se evita măsuri mai drastice la nivel național .

Dacă continuă creşterea (…), acolo unde trebuie măsuri locale, zonale, acestea se vor lua. Dacă nu le luăm, vom ajunge să luăm măsuri naţionale mult mai drastice şi asta încercăm să evităm. (…) La acest moment nu există în faţa noastră, pe masă, pusă nicio discuţie despre lockdown total (…) Încercăm tot posibilul să nu ajungem acolo”, a mai declarat Raed Arafat.“, a mai declarat Raed Arafat.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele