Sentințe de închisoare pentru Ioana Băsescu și Elena Udrea

Fosta ministru român al turismului Elena Udrea și fiica fostului președinte Băsescu primesc sentințe de închisoare în dosarul de corupție.

359
3 minute de lectură

Curtea de Apel București a condamnat fostul ministru al turismului Elena Udrea, unul dintre cei mai influenți politicieni din România în timpul administrației fostului președinte Traian Băsescu, la opt ani de închisoare. Sentințe de închisoare pentru Băsescu și Udrea sunt după 4 ani de investigații din 2017, când Direcția Națională Anticorupție (DNA) a trimis cazul în instanță.

Fiica lui Traian Băsescu, Ioana Băsescu, a primit și ea o pedeapsă de cinci ani de închisoare într-un dosar de corupție legat de finanțarea ilegală a campaniei electorale a tatălui ei pentru alegerile prezidențiale din 2019. Sentințele nu sunt definitive și pot fi atacate la Înalta Curte.

Curtea de Apel București a găsit-o vinovată pe Elena Udrea pentru luare de mită și spălare de bani și a dispus, de asemenea, sechestrarea a 1 milion de lei (205.000 EUR) de la fostul ministru. Dna Udrea poate depune un apel împotriva acestei decizii.

Curtea a mai găsit-o vinovată pe Ioana Băsescu pentru delapidare și instigare la spălare de bani.

DNA a trimis acest caz în instanță în 2017.

Pe lângă pedepsele cu sentințe de închisoare pentru Băsescu și Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Turismului în timpul mandatului Elenei Udrea, a primit și el o pedeapsă de șase ani de închisoare pentru luare de mită. Alți doi inculpați au primit pedepse cu închisoarea suspendată, iar jurnalistul Dan Andronic a fost achitat de toate acuzațiile.

Aceasta nu este prima condamnare a Elenei Udrea. În iunie 2018, Înalta Curte a condamnat-o la șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu într-un dosar de corupție legat de finanțarea ilegală a unei gala de box cu fostul campion al României, Lucian Bute, care a avut loc în iulie 2011. Sentința a fost finală, însă Udrea a reușit să se ferească de închisoare când a fugit în Costa Rica la începutul anului 2018, înainte de decizia Curții. Ea a solicitat statutul de refugiat politic în Costa Rica, dar s-a întors în România în iulie 2019, după ce o hotărâre a Curții Constituționale a determinat suspendarea multor cazuri de corupție de profil înalt și sentințe pe probleme de procedură.

Elena Udrea a declarat că noua sentință primită la 2 martie 2021 a fost un șoc pentru ea. “” Pentru mine a fost un șoc. M-am întors în țară cu convingerea că ceva sa schimbat în Justiție și că poți să te aperi, ceea ce eu nu am făcut în dosarul Gala Bute. Că poți să te aperi, să aduc probe , și să demonstreze că acuzațiile procurorilor doamnei Kovesi sunt nelegale, nedovedite. ” a spus ea că a raportat canalul de știri Antena 3.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele