Iohannis: certificatul de vaccinare ar trebui folosit pentru scopuri medicale

În martie, CE va propune introducerea unui „permis verde digital” pentru călătoriile în străinătate. Președintele României este împotriva pașaportului COVID-19 pentru turism.

255
3 minute de lectură

Comisia Europeană (CE) va propune introducerea unui certificat digital de vaccinare care va fi un mijloc nu numai pentru scopuri medicale, ci și de călătorie pentru turism sau muncă. Acest lucru a fost anunțat de președinta comisiei Ursula von der Leyen, după ce a devenit clar în urmă cu câteva zile că țările UE lucrează la o astfel de decizie.

“Luna aceasta vom prezenta o propunere de a crea un Digital Green Pass. Aceasta va face viața mai ușoară pentru europeni”, a scris von der Leyen pe Twitter. Ea a adăugat că scopul permisului a fost să acționeze ca dovadă a vaccinării, să arate rezultatele testelor tuturor celor care nu fuseseră imunizați și să ofere informații despre recuperarea de la COVID-19.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat la ședința extraordinară a Consiliului European, organizată săptămâna trecută prin videoconferință, că certificatul de vaccinare trebuie utilizat numai în scopuri medicale.

” Referitor la certificatele de vaccinare, Președintele României s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue.”

Una dintre problemele cele mai controversate abordate de liderii UE a fost cea a pașapoartelor digitale pentru vaccinuri pentru cei care au fost vaccinați. Propunerea Comisiei Europene va include, de asemenea, texte care descriu cum ar trebui să arate certificatul de vaccinare al statelor membre UE.

Pentru a fi introdus permisul unic, fiecare țară trebuie să recunoască procedurile naționale de vaccinare și fiecare cetățean care a fost imunizat va primi un cod QR personal. Cetățenii care au folosit produse aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) vor fi considerați cei mai bine protejați. Până în prezent, produsele Pfizer / BioNTech, Moderna și AstraZeneca au fost aprobate.

“Pentru ca un pașaport digital verde să aibă succes, avem nevoie de sprijinul fiecărui stat membru. Deci, trebuie să creați și condițiile necesare în Germania”, a spus von der Layen parlamentarilor germani.

La o întâlnire a liderilor europeni, în urmă cu o săptămână, a devenit clar că nu toată lumea este hotărâtă să creeze goluri verzi, dar sunt predispuși ideii și vor insista asupra unei clarități mai mari cu privire la condițiile și datele care vor trebui furnizate de cetățeni. 

Țările din sudul continentului, care depind în mare măsură sau în totalitate de turism, cum ar fi Spania, Italia și Grecia, doresc o soluție similară pentru a le ajuta să salveze viitoarele anotimpuri de vară și să evite repetarea sezonului dezastruos al vacanței de vară de anul trecut. Unele state membre, inclusiv Germania și Franța, au fost reticenți să fie de acord în ceea ce privește îngrijorările cu privire la discriminare și în această etapă insistă asupra certificatului de vaccinare pentru scopuri medicale numai până la dovezi suplimentare ale efectului vaccinurilor asupra reducerii răspândirii virusului.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele