Tragedia MH17. Trei ruși și un ucrainean, puși sub acuzare pentru doborârea aeronavei

1433
2 minute de lectură

Patru persoane au fost puse sub acuzare miercuri pentru doborârea unei aeronave MH17 a companiei Malaysia Airlines în anul 2014, în spațiul aerian al Ucrainei, provocând moartea a 298 de persoane, relatează BBC, potrivit Mediafax.

Cei patru bărbați sunt au fost puși sub acuzare pentru uciderea celor 298 de persoane care se aflau la bordul aeronavei doborâte.

Autoritățile olandeze au inculpat trei bărbați de naționalitate rusă, Igor Girkin, Sergey Dubinsky și Oleg Pulatov și un ucrainean, Leonid Kharchenko și au emis mandate internaționale de arestare pe numele lor.

Aeronava de pasageri MH17 zbura pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur când a fost doborâtă în spațiul aerian al Ucrainei.

Procesul este programat să înceapă în Olanda, în data de 9 martie 2020. Conform anchetatorilor olandezi, cei patru suspecți „au jucat un rol semnificativ în uciderea celor 298 de civili” și se aflau în estul Ucrainei în noaptea atacului.

Cei patru bărbați sunt considerați responsabili pentru transportarea rachetei Buk folosită pentru doborârea aeronavei MH17 în zona regiunii Donețk din estul Ucrainei, zonă de conflict între forțele ucrainiene și grupările separatiste, susținute de Rusia.

Aeronava companiei Malaysia Airlines s-a prăbușit în iulie 2014. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au fost ucise, 196 dintre acestea fiind cetățeni olandezi.

Autoritățile olandeze au transmis că Rusia nu a cooperat în cadrul anchetei și că nu se așteaptă ca autoritățile ruse să predea suspecții. Adminstrația de la Moscova a anunțat că nu are încredere în rezultatele investigației internaționale.

„Rusia nu a putut lua parte la investigație, deși și-a exprimat interesul pentru acest lucru încă de la început”, a declarat miercuri Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

Deși autoritățile olandeze și australiene consideră că Rusia este responsabilă pentru doborârea aeronavei, președintele rus Vladimir Putin a transmis că Administrația de la Moscova nu a avut nimic de-a face cu „această tragedie teribilă”.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele