Trump: O intervenție a Chinei în Hong Kong ar afecta negocierile comerciale

36
2 minute de lectură

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că o eventuală intervenție în forță a Beijingului pentru a opri demonstrațiile de amploare din Hong Kong ar afecta negocierile privind comerțul dintre China și Statele Unite, informează France 24, preluat de Mediafax.

„Cred că va fi foarte greu să ajungem la un acord dacă vor face uz de forță, ca în cazul protestelor din Piața Tiananmen“, a spus președintele american, făcând referire la revolta din iunie 1989, desfăşurată în Piaţa Tiananmen din Beijing, reprimată violent de autorităţile chineze.

Declarația lui Trump este diferită față de afirmațiile sale anterioare. Recent, președintele american a catalogat protestele din Hong Kong ca fiind „revolte violente“, sugerând că autorităţile din China ar avea dreptul de a gestiona cum vor situaţia. Ulterior, liderul de la Casa Albă a lansat un apel la dialog.

Administraţia Xi Jinping a sugerat că ar putea lansa o intervenţie militară pentru oprirea demonstraţiilor. Armata chineză a avertizat vineri că poate ajunge în doar zece minute în provincia autonomă Hong Kong.

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de aproape trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Protestele din Hong Kong prezintă „indicii de terorism“, a acuzat Administraţia de la Beijing, intensificând criticile la adresa manifestaţiilor prodemocraţie. „Demonstraţiile radicale din Hong Kong au devenit frecvent extrem de periculoase, înregistrându-se atacuri la adresa poliţiei, lucru care constituie o infracţiune gravă şi conţine indicii de terorism“, a declarat Yang Guang, purtătorul de cuvânt al Departamentului chinez pentru Afacerile provinciilor Hong Kong şi Macao.

Citiți și: Mare de umbrele în Hong Kong

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele