Turcan: Școala începe cu un miliard în minus la bugetul pentru Educație

15
3 minute de lectură
Raluca Turcan Sursa: Facebook

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a declarat, luni, că suma alocată sistemului de înățământ a fost redusă la jumătate din cât prevede Legea educației Naționale și că anul acesta, sistemul de educație ăncepe cu un miliard de lei în minus, consecințe ale acțiunilor Guvernului.

„Sistemul de educație începe, anul acesta, cu un miliard de lei în minus, din cauza rectificării bugetare, bani care s-ar fi putut regăsi, fie în finanțarea unor programe național țintite pentru reducerea abanadonului școlar, fie pentru îmbunătățirea dotării și refacerea școlii (…) Gândiți-vă că anul acesta, bugetul este atât de mult diminuat, la jumătate din suma pe care o prevdere Legea Educației Naționale”, a afirmat Raluca Turcan, în Parlament, citată de Mediafax.

Prim-vicepreședintele PNL a susținut că autorizațiile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență lipsesc din școli, informațiile cu privire la autorizații fiind ascunse de Guvern.

PNL a solicitat, în contextul următoarei rectificări bugetare, 1% din Produsul Intern Brut, pentru obținerea autorizațiilor Inspectoratului General pentru Situașii de Urgență.

„În același timp, și anul acesta, sunt foarte multe școli, în România, care nu au condiții minime de funcționare. Lispesc autorizațiile ISU în foarte multe școli, și nici măcar cifra nu este făcută publică. Noi ar fi trebuit să știm exact cu câte școli din România nu există autorizație ISU. Ministrul ține la secret această informație.”, a mai spus Turcan.

Liderul liberal a cerut Ministerului Educației, în numele partidului, cifra exactă cu privire la școlile în care toaleta se află în curte, afirmând numerele ar fi puse într-o lumină mai bună de către Minister.

„De asemenea, toaletele sunt în curte în aproape 1000 de școli. Ministerul spune 300, însă cifrele sunt în continuare în discuție, și cerem răspicat Ministerului să spună exact câte școli au toaleta în curte” (…) 20% dintre unitățile de învățământ nu au autorizație sanitară și o școală din șase nu are resursă de apă.”, a subliniat Turcan.

Totodată, ea a afirmat că banii care sunt alocați sistemului de educație se duc în plata salariilor, iar îmbunătățirea sistemului de încățământ este un aspect ignorat.

„Mare majoritate din banii care există disponibili pentru sistemul de Educație, se duc în în plata salariilor. Aproape zero bani pentru dotări, echipamente, pentru îmbunătățirea sistemului educațional.”, a mai spus Turcan.

Potrivit afirmațiilor liberalului, ministrul intermimar al Culturii, Daniel Breaz, este vinovat, deoarece ar fi distrus sistemul și instituțiile de cultură, prin managementul prost.

„Din nefericire, anul acesta, problemele din educație sunt multiple. În primul rând, sistemul începe fără un ministru titular. Îl avem ca ministru interimar, pe Ministrul Culturii, care a făcut praf sistemul și instituțiile de cultură, prprin subfinanțare și managamentul de proastă calitate.”, a chonchis aceasta.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele