Un martor cu greutate a povestit în instanță cum i-a dat bani în plic unui antreprenor, în dosarul Elenei Udrea

330
8 minute de lectură

Un judecător de la Curtea de Apel București a audiat, marți, mai mulți martori în dosarul de corupție al Elenei Udrea în care este judecată alături de Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României, Traian Băsescu.

În acest dosar, magistratul de caz a decis la un termen anterior începerea audierii martorilor propuși de procurorii DNA în acest caz.

Cel mai important martor audiat marți a fost fostul consilier prezidențial Cristian Hrițuc. Acesta a fost sfătuitorul lui Traian Băsescu în perioada 2012-2014, și a povestit despre implicarea sa în campania prezidențială din anul 2009.

Acesta a povestit, printre altele, și despre felul în care, la un moment dat, a remis la indicațiile fostului ministru al Dezvoltării Elena Udrea, un plic cu bani unei persoane care a executat servicii pentru campania fostului președinte.

Acesta nu a fost riguros în legătură cu sursa banilor dar a explicat că suma a fost în plic, în numerar, lăsând de înțeles că nu ar fi existat o forma tehnică de indexare a sumei oferite.

Cristian Hrițuc a povestit că a fost voluntar în pregătirea campaniei electorale din 2009 pentru președintele în funcție, Traian Băsescu.

Acesta a spus în fața instanței că era responsabil de organizarea evenimentelor din punct de vedere tehnic, mai precis că era „într-un fel antemergător”, în sensul că mergea înaintea evenimentelor și se ocupa de detaliile tehnice dar și de aparatura tehnică.

„Eram foarte implicat și la data faptelor aveam și calitate de membru de partid, la tineret”, a explicat Hrițuc care a a arătat că „organizarea campaniei a fost pregătită de doua echipe, una a echipei din sediul din Modrogan și una a președintelui, cu sediul în Centrul Vechi”.

Rugat să recunoască persoanele din sala de judecată pe care le-a văzut în activitățile sale, Hrițuc i-a nominalizat pe fostul șef al consiliului Județean Tulcea, Victor Tarhon dar și pe Elena Udrea și fiica președintelui.

„Dintre inculpatii din prezenta cauza am întâlnit la sediile celor doua echipe pe doamna Udrea și pe Ioana Băsescu. Aceasta din urma trecea din când în când pe acolo, fără sa fie în vreun fel implicată. De fapt, ne aducea sendvisuri și cafele. Domnul Tarhon fiind membru de partid, ar fi putut trece pe la sediile echipelor întrucât așa de obișnuia, respectiv membrii de partid ajutau la derularea campaniei electorale. Nu pot afirma ca l-am văzut pe acesta la vreunul dintre cele doua sedii”, a mai spus martorul în fața judecătorului.

Cum a ajuns să dea bani în plic

El a explicat cum a ajuns să dea bani în plic pentru serviciile prestate pentru campania din 2009.

„Elena Udrea coordona o mare parte din activitatea personalului de la sediul din Centrul Vechi. Aceasta nu era cea care decidea de una singura, de vreme ce lucrurile trebuiau sa fie convenite cu echipa din Aleea Modrogan. Vincențiu Lorent este prietenul meu, îl cunosc de multi ani. Știu că firma acestuia, în care nu știu precis ce calitate avea, a prestat servicii de filmare și transmisie live pe un site făcut special în acest scop. Nu cunosc denumirea firmei sale”, a explicat Cristian Hrițuc.

El a povestit și că firma lui Cătălin Băncilă a prestat servicii în cadrul campaniei electorale de atunci.

„Știu că au existat întârzieri la plata banilor, Băncilă m-a sunat în legătură cu astfel de probleme. De altfel, astfel de lucruri erau firești, normale, într-o campanie electorală.

La un moment dat a venit (Băncilă – nota redacției) la sediul din Centrul Vechi iar eu, la indicarea doamnei Udrea, i-am înmânat un plic ce conținea probabil bani numerar.

Nu cunosc despre ce sumă era vorba. Bănuiesc că în plic se aflau bani”, a spus acesta în fața judecătorului de caz.

După audierile de marți magistratul a anunțat că acestea vor continua în 10 decembrie pentru când vor fi citați alți cinci martori ai procurorilor DNA.

Ioana Băsescu și Dan Andronic, trimiși în judecată în dosarul campaniei din 2009 a lui Băsescu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au trimis-o în judecată în anul 2017, pe Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru instigare la luare de mită, spălare a banilor. În același dosar, procurorii i-au mai trimis în judecată tot pentru luare de mită: pe Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului și pe Victor Tarhon, la data faptei preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea.

Pe Ioana Băsescu, notar public, fiica preşedintelui României în funcţie la acel moment, procurorii au trimis-o în judecată pentru instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor.

Nu în ultimul rând, procurorii i-au mai trimis în judecată pe Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare şi pe Dan Andronic, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

În rechizitoriul din dosarul trimis judecătorilor magistrații DNA arătau că în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campnie era realizată de Elena Udrea.

„Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare”, arăta DNA într-un comunicat de presă”, se arată în comunicatul de pe pagina oficială a instituției.

Procurorii spun că remiterea foloaselor infracţionale a fost ascunsă prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă.

Elena Udrea, pe atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, este acuzată că, în perioada octombrie – noiembrie 2009, l-a determinat pe Gheoghe Nastasia, la acea vreme secretarul general al ministerului, să ceară şi să primească suma de aproape un milion de lei de la un om de afaceri, în schimbul asigurării plăţii unor contracte pe care societatea respectivă le avea în derulare.

Contractele, în valoare de aproape 50 de milioane de euro, fuseseră încheiate cu autorităţi locale finanţate de Ministerul Turismului privind construirea de domenii schiabile şi telegondole, în cadrul programului “Schi in România”. 

„Udrea Elena Gabriela i-a indicat inculpatului Nastasia Gheorghe atât suma pe care urma să o solicite de la reprezentantul societăţii comerciale în schimbul asigurării finanţării ce urma să fie aprobată de către minister în contul unor lucrări deja executate de societate, cât şi denumirea firmei către care urma să se realizeze plata foloaselor pretinse (a mitei). În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, omul de afaceri a virat în contul firmei indicate, în două tranşe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deşi societăţile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie naţională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale”, arată DNA. 

În realitate însă, banii ar fi fost folosiţi pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a unuia dintre candidaţi.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele