Undă verde pentru rezidențiatul în spitale militare și private

154
4 minute de lectură
Victor Costache. Sursă: Facebook

O ordonanță de urgență a fost adoptată de guvern, permițând ca pregătirea în rezidențiat să fie desfășurată în spitale militare și private. Ministrul Sănătății, Victor Costache, subliniază că acest cadru legal oferă șansa formării unui număr mai mare de specialiști, informează Mediafax.

În urma solicitării Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009, care privește organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.

În document se arată ca pregătirea în rezidenţiat se va defășura în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate, prin departamentele de învăţământ postuniversitar medical, medico-dentar şi farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare și unități medico-militare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie, sau în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale, a transmis Ministerul Sănătății printr-un comunicat de presă.

„De asemenea, pregătirea în rezidențiat se va putea desfășura și în cadrul unităților sanitare private și în instituțiile de învățământ superior particulare acreditate, care au în structură programe de studii universitare de licență în domeniul medicină, medicină dentară, farmacie, în condițiile îndeplinirii de către acestea a criteriilor și condițiile de pregătire în rezidențiat aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii”, se mai arată în sursa citată.

În actul normativ adoptat mai sunt stabilite reglementări privind coordonatorii de program în rezidențiat, responsabilii de formare, precum și drepturile și obligațiile pentru spitale, dar și pentru rezidenți.

Victor Costache, ministrul Sănătății, declară că „Am reușit ca, într-un timp record, să organizăm în bune condiții concursul de intrare în Rezidențiat și să salvăm o generație de specialiști în condițiile în care înregistrăm o lipsă a resursei umane în sistemul sanitar. Prin reglementările de astăzi eliminăm inechitățile existente elaborând cadrul legal care dă posibilitatea formării unui număr mai mare de specialişti atât în sistemul public, cât și în unități sanitare private și instituții de învățământ superior particulare acreditate care îndeplinesc toate condițiile de pregătire”.

Acesta a mai precizat că „toți cei care au obținut la concurs peste 60% din punctajul pe domeniu, vor intra în pregătire. Avem înregistrat un record privind numărul de rezidenţi pe care-l vom pregăti, estimăm 7159 rezidenți, în România şi sperăm ca efectele să se vadă în câţiva ani”.

Alături de cele 3.960 locuri alocate domeniului medicină generală, au fost identificate soluții pentru ca peste 900 tineri care au obținut punctaj minim de promovare și care nu puteau fi încadrați în sistemul actual de formare aferent medicilor rezidenți să intre, suplimentar, în pregătire.

Actualmente, se lucrează și pentru integrarea celor din domeniile medicină dentară şi farmacie, mai transmite Ministerul.

„Pentru a nu exista disfuncționalități în comunicare, între cei promovaţi la Rezidenţiat şi Centrul de Resurse Umane din Sănătatea Publică (CRUSP), unitatea aflată în subordinea MS şi care se ocupă de repartizarea pe specialităţi a noilor medici rezidenţi, se va forma un grup suport. Acesta va fi alcătuit din reprezentanți ai MS și reprezentanţii celor admişi, astfel încât părţile să lucreze împreună și transparent în vederea integrării tuturor celor care au obținut peste 60% din punctajul pe țară, pe domeniu”, se mai arată în comunicat.

Funcția grupului va fi aceea de îndrumare, ca noii medici rezidenţi să aibă toate informaţiile necesare unor opţiuni clare.

În plus, Ministerul Sănătății pune la dispoziţie o adresă de e-mail, creată pentru cei care doresc consultanţă cu privire la alegerea locului unde îşi vor definitiva pregătirea de specialitate, precum şi un număr special de telefon. Până în luna februarie 2020, la CRUSP va exista un birou dedicat acestor informări şi consultări.

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele