UNICEF: 117 milioane de copii riscă să nu aibă acces la vaccin, din cauza decalării campaniilor de vaccinare contra rujeolei, urmare a COVID-19

121
3 minute de lectură

În condițiile în care continuă răspândirea COVID-19 la nivel global, peste 117 milioane de copii din 37 de țări riscă să nu beneficieze de vaccinul vital împotriva rujeolei. Campaniile de imunizare împotriva rujeolei au fost deja decalate în 24 de țări, anunță, miercuri, UNICEF, preluat de Mediafax.

„În această perioadă plină de provocări, Inițiativa împotriva Rujeolei și Rubeolei (IRR) își exprimă solidaritatea față de familii, comunități, guverne și serviciile de urgență, alăturându-se partenerilor globali din domeniul imunizării și al sănătății, inclusiv celor din cadrul Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizare (Gavi) și al Inițiativei Globale pentru Eradicarea Poliomielitei (GPEI), în demersurile comune și lupta împotriva amenințării reprezentate de COVID-19. Pandemia ce a cuprins întregul glob necesită eforturi concertate și alocarea de resurse pentru a oferi protecție personalului medical din prima linie de pe întreg mapamondul, nevoit să facă față și să răspundă acestei noi amenințări. Totodată, trebuie să susținem și eforturile menite să protejeze serviciile esențiale ce asigură imunizarea în prezent și pe viitor”, arată comunicatul UNICEF, transmis miercuri.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat noi recomandări aprobate de Grupul consultativ strategic al experților din domeniul imunizării pentru a ajuta țările să sprijine activitățile de imunizare în timpul pandemiei de COVID-19. Documentul recomandă ca guvernele să oprească temporar campaniile de imunizare preventivă acolo unde nu există un focar activ al unei boli ce poate fi prevenită prin vaccinare.

Partenerii din cadrul IRR, printre care se numără Crucea Roșie Americană, Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii, UNICEF, Fundația Națiunilor Unite și OMS, sunt întru totul de acord cu aceste recomandări. În plus, îndemnăm țările să continue imunizarea de rutină, garantând în același timp siguranța comunităților și a lucrătorilor sanitari. De asemenea, recomandările solicită guvernelor să realizeze o atentă analiză a riscurilor și beneficiilor atunci când iau în calcul decalarea campaniilor de vaccinare ca răspuns la epidemie, cu posibilitatea amânării acestora acolo unde riscul transmiterii COVID-19 este considerat a fi extrem de mare.

„În cazul dificilei alegeri de a întrerupe acțiunile de vaccinare din cauza răspândirii COVID-19, îndemnăm liderii să intensifice eforturile de identificare a copiilor nevaccinați, astfel încât populația cea mai vulnerabilă să beneficieze de vaccinuri împotriva rujeolei imediat ce va fi posibil acest lucru. Deși știm că sistemele sanitare și cei care lucrează în prima linie vor fi extrem de solicitați în timpul amenințării reprezentate de COVID-19 și ulterior, este esențial să se continue acordarea tuturor serviciilor de imunizare, inclusiv a vaccinării împotriva rujeolei, pentru a salva vieți, altfel putându-se înregistra decese din cauza unor boli ce pot fi prevenite prin imunizare”, susține sursa citată.

IRR arată că înțelege necesitatea de a proteja comunitățile și personalul medical împotriva COVID-19 prin întreruperea campaniilor de masă acolo unde riscurile îmbolnăvirii sunt mari.

„Totuși, aceasta nu ar trebui să permită ca nevaccinarea copiilor să devină o stare de fapt. Trebuie depuse eforturi imediate la nivel local, național, regional și global în vederea eliminării decalajului imunitar ce poate constitui un teren fertil pentru rujeolă, asigurându-se că sunt disponibile vaccinuri și că acestea ajung la copii și la persoanele vulnerabile, cât mai repede cu putință, pentru a putea fi în siguranță”, explică sursa arătată anterior.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele