

Miercuri, procurorii DIICOT fac 76 de percheziții în București și alte 13 județe într-un dosar care are în centru un prorector și mai mulți profesori și angajați de la Universitatea Spiru Haret, informează Edupedu.ro.
Procurorii susțin într-un comunicat de presă că în Universitatea Spiru Haret a fost constituit un grup infracțional organizat care dădea contra cost studenților subiectele pentru a frauda examenele anuale, cele de licență și de masterat.
DIICOT vizează „destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, în formă continuată, luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, instigare la însușirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creație intelectuală proprie, abuz în serviciu, participație improprie la abuz in serviciu, fals intelectual, participație improprie la fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influență și complicitate la cumpărare de influență”.
Comunicatul se referă la anul universitar 2018-2019, interval în care „unul dintre prorectorii instituției de învățământ, împreună cu secretari ai unor facultăți din cadrul universității, angajați care aveau acces la grilele de examen, precum şi alte cadre din conducerea universității, inclusiv cadre didactice direct implicate în evaluarea finală a studenților” ar fi săvârșit respectivele activități infracționale.
Scopul grupării, conform DIICOT, ar fi „facilitarea promovării frauduloase de către foarte mulți studenți/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/și examene restante cât [și] fraudarea inclusiv a sesiunilor de licență si master”.
Datele care au rezultat pe parcursul anchetei au atestat faptul că „astfel de activități infracționale sunt derulate în cadrul universității de foarte mulți ani (cel puțin de la nivelul anului 2012) şi au privit nu numai fraudarea unor sesiuni de licență cât şi a examenelor obișnuite aferente anilor universitari, existând situații când studenții, viitori licențiați, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susținerea examenelor la materiile și disciplinele respectivelor facultăți”.
Acuzațiile care vizează prorectorul sunt grave, și anume că acesta „coordona în mod direct activitățile infracționale”, cu ajutorul secretarilor. De exemplu, pentru fraudarea probei scrise a examenului de licență, „fie grilele cu răspunsurile la întrebări ajungeau în posesia candidaților (care procedau la învățarea şi memorarea acestora, sau procedau la salvarea acestora în telefon şi ulterior, în timpul examenului accesau datele de care aveau nevoie, fără a fi împiedicați de supraveghetori […]), fie studenții candidați erau direct ajutați în timpul examenului scris de către anumiți supraveghetori, în completarea răspunsurilor la testul scris de licență”.
În ceea ce privește proba orală, de susținere a examenului de licență/master, prorectorul ar fi obținut lucrări de licență și le-ar fi trimis electronic mai departe studenților, cu doar câteva zile înainte de susținerea lucrării, „studentul neavând practic posibilitatea nici măcar de a citi și a-și însuși conținutul lucrării, aceasta nefiind rezultatul efortului de cercetare personal”.
Mai mult, „prorectorul se ocupa în majoritatea cazurilor de însăși întocmirea şi copertarea exemplarului original destinat facultății, pe care în perioada imediat premergătoare sesiunii de licență, o preda direct sau indirect cadrului didactic, respectiv profesorului în a cărui coordonare ar fi trebuit să existe lucrarea studentului în cauză”.
În comunicat se menționează că „vor fi puse în aplicare un număr de 96 de mandate de aducere” la sediul DIICOT și la sediul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.
Ultima precizare a fost că, pe tot parcursul procesului penal, „persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”.