USR: Banii strânși din taxa pe companiile din energie să ajungă la consumatorii vulnerabili

180
3 minute de lectură
Foto: Cristina Prună/Facebook

Parlamentarii USR au propus, vineri, în discuțiile cu Guvernul privind proiectul de lege care abrogă prevederi din OUG 114, ca banii strânși din taxa de 2% aplicată companiilor din energie să fie folosiți pentru programe care să vină în sprijinul consumatorilor de energie vulnerabili, informează Mediafax.

„Au fost discuții și pe sectorul energetic, toate prevederile pe care OUG 114 le-a avut și parte din ele au fost abrogate sau reformulate într-o manieră care să deblocheze efectele nocive pe care această ordonanță le-a avut și asupra investițiilor din sectorul energetic, dar și blocajelor din piață. De principiu, s-a discutat de fapt o dereglementare, o liberalizare a prețului la energie electrică, care să aibă loc până la finalul anului 2020 și o dereglementare prețului la producție la gaze naturale, care să aibă loc la 1 iulie 2020. Noi, USR, am adus în discuție faptul că această liberalizare a pieței trebuie să fie acompaniată de măsuri pentru ceea ce numim consumatori vulnerabili, adică clienții finali care nu-și pot plăti prețul la energie și la gaze naturale”, a declarat deputatul USR Cristina Prună.

Aceasta a precizat că reglementarea ar putea fi introdusă printr-un amendament la proiectul de lege.

„Ca soluție am găsit utilizarea taxei de 2% care fusese aplicată pe cifra de afaceri a companiilor din energie, pentru a finanța programele de sprijin ale consumatorilor vulnerabili, urmând că această taxă să ajungă la Guvern, împreună cu departamentul de Eficientă Energetică de la ANRE, reglementatorul pieței, pentru că în conturile ANRE au intrat banii din această taxa de 2% și practic să formulăm împreună un amendament, împreună cu Guvernul și membrii celorlalte partide prezente la discuții, pentru a finanța aceste programe. Cam această este măsură cea mai importantă”, a afirmat Prună.

Deputatul USR Stelian Ion a spus că premierul Ludovic Orban a acceptat propunerea ca banii din valorificarea bunurilor confiscate din infracțiuni să fie redirecționați către programe sociale și educative.

„Chestiunea sumelor care rezultă din confiscarea bunurilor din infracțiuni. Sumele acestea înainte se foloseau pentru programe sociale, educative și pentru prevenirea infracționalității. Când a venit PSD cu această OUG aceste sume au fost la dispoziția Guvernului și nu au mai fost folosite cu acest scop. Noi am propus revenirea la varianta anterioară a legii care reglementează activitatea ANABI (Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate – n.r.) și premierul a acceptat”, a declarat Stelian Ion.

De asemenea, deputatul USR Claudiu Năsui a precizat că, în ceea ce privește Pilonul 2 de pensii, partidul au propus reducerea comisionului de 1% la 0,6%, în așa fel încât 0,4% să rămână în conturile contribuabililor.

„În ceea ce privește Pilonul 2 de pensii, comisionul acela de 1% din care jumate merge la Casă Națională de Pensii și jumătate de administratorii de fonduri. Noi am propus reducerea să la 0,6%, în așa fel încât 0,4% să rămână în conturile contribuabililor. Deci, practic, contribuția la pensia noastră de Pilon 2 să crească automat din scăderea comisionului, doar 0,1% să mai rămână la Casa de Pensii, deși și 0,1 acela este o suma importantă și 0,5 să rămână la administratorii de fonduri”, a declarat Năsui.

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele