Home România Energie & Resurse Vânzarea de energie de către micii producători, reglementată de ANRE

Vânzarea de energie de către micii producători, reglementată de ANRE

0
Vânzarea de energie de către micii producători, reglementată de ANRE
4 minute de lectură

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a creat cadrul legal care asigură dreptul consumatorilor finali de a deveni prosumatori și de a fi remunerați pentru energia electrică livrată în rețea. Astfel, prosumatorii care dețin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puteri instalate de cel mult 27 kW pe loc de consum și care nu beneficiază de sistem de promovare prin certificate verzi pot vinde energie electrică produsă din acestea și livrată în rețelele electrice furnizorilor de energie electrică cu care aceștia, în calitate de consumatori finali, au încheiat contract de furnizare a energiei.

Pentru a beneficia de prețul stabilit prin lege, prosumatorii trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Una dintre acestea este aceea ca prosumatorul persoană juridică să nu aibă ca obiect principal de activitate producerea de energie electrică. De asemenea, puterea electrică instalată a centralei de producere a energiei din surse regenerabile să fie de cel mult 27 kW pe loc de consum. Totodată, schema electrică a centralei trebuie realizată astfel încât energia produsă din surse regenerabile să fie utilizată pentru alimentarea consumului propriu de energie al prosumatorului, iar surplusul de energie electrică să fie livrat în rețeaua electrică, astfel încât alimentarea cu energie a prosumatorului din rețeaua electrică și livrarea în rețea a energiei electrice produse în respectiva centrală să se realizeze prin același racord.

Achitarea costurilor cu contoarele, diferențiată

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei stipulează că sistemul de măsurare a energiei electrice se realizează fie cu contoare inteligente, fie cu contoare care permit cel puțin măsurarea la distanță, integrabile în sisteme de măsurare inteligente, astfel încât să se asigure stabilirea, pe baza valorilor măsurate, a energiei electrice produse în centrala electrică, precum și a energiei electrice consumate în rețea. Costurile cu achiziția și montarea contorului de măsurare a energiei din punctul de delimitare între instalațiile prosumatorului și cele ale operatorului de distribuție, inclusiv sistemul de comunicație, sunt suportate de către operatorul de distribuție la rețelele căruia este racordată centrala electrică. Costurile cu achiziția, montarea, inclusiv sigilarea contoarelor de măsurare a energiei electrice din instalațiile prosumatorului se suportă diferit de către persoanele juridice și persoanele fizice.

Astfel, pentru persoanele juridice se suportă de către prosumator. Pentru persoanele fizice care accesează programul privind instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, derulat prin Administrația Fondului de Mediu, se suportă de către administrație costurile pentru un contor, inclusiv sistemul de comunicație, cu excepția costurilor de sigilare, care sunt suportate de către prosumator.

Energia produsă, minus pe factură

Furnizorul de energie electrică evidențiază distinct în facturile de energie semnul minus la cantitatea de energie electrică produsă din surse regenerabile și livrată de prosumatori în rețelele electrice, pe baza înregistrărilor contoarelor de măsurare a energiei electrice produse și livrate, înmulțită cu prețul prevăzut în lege. Dacă valoarea totală a facturii curente de energie electrică rezultă cu semnul minus, din această valoare se acoperă debitele înregistrate de prosumator în baza contractului de furnizare a energiei electrice, dacă este cazul. Pentru celelalte contoare, costurile se suportă de către prosumator.

În cazul persoanelor fizice care nu accesează programul privind instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie, costurile vor fi suportate, pentru un contor, de către operatorul de distribuție la rețelele căruia este racordată centrala electrică, respectiv de către prosumator, pentru celelalte contoare. Operatorii de distribuție la rețelele cărora sunt racordate centralele electrice certifică statutul de prosumator pentru deținătorul centralelor. Până în ultima zi a fiecărei luni, furnizorii de energie electrică vor transmite către ANRE date privind contractele de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse în centralele electrice din surse regenerabile și livrate în rețeaua electrică, contracte încheiate în luna anterioară cu prosumatorii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here