Vasilescu: BNR este proprietarul aurului. Nicio autoritate nu îi poate da dispoziţii

91
3 minute de lectură
Foto: Bogdan Cristel

Consilierul Guvernatorului Băncii Naţioanale a României, Adrian Vasilescu, de declarat vineri, că potrivit legii BNR este proprietarul celor 103,7 tone de aur pe care i-a cumpărat din banii proprii. „Nicio autoritate nu poate să îi dea dispoziţii Băncii Naţionale”, a spus Vasilescu pentru Mediafax.

Urmăriți-ne și pe Facebook.

„Legea spune clar din moment ce Banca Naţională are toate cele trei considerente care înseamnă proprietatea asupra unui lucru, posesia, folosinţa, decizia. Nu e proprietar pe deplin pentru că e o lege, o acoladă care zice că este administrator special. Dar administrator special al cui? Banca Naţională a cumpărat aurul cu propriii bani, nu a vândut niciun gram niciodată, a tot adunat de-a lungul anilor, a făcu în jur de 103,7 tone”, a explicat Vasilescu.

Consilierul Guvernatorului BNR a mai spus că 61 de tone din rezerva de aur se află la Londra, potrivit unei practici adoptate şi în vremea lui Nicolae Ceauşescu.

„O parte din această rezervă, 61 de tone, a dus-o la Londra. Aşa cum întotdeauna a procedat România, şi în vremea lui Ceauşescu. Ceauşescu a dus aur la Londra: 3 avioane în trei ani. Erau avioane care aveau 10 tone, dar a dus şi în alte împrejurări”, a adăugat acesta.

Potrivit celor trei funcţii care se regăsesc în lege, reiese că proprietarul aurului este Banca Naţioanală a României, nu statul, ci ţara. De asemenea, Vasilescu a mai explicat că BNR este condusă doar de lege şi nu poate primi dispoziţii din partea niciunei autorităţi.

“Proprietar este cel care îndeplineşte cele trei puncte: folosinţa, posesinţa, decizia. Ce înseamnă “posesie”? E la tine şi e al tău. Banca Naţională este (proprietar n.r.). Nu se întâmplă nimic din moment ce se află în răspunderea Băncii Naţionale. Înseamnă că este aurul ţării, nu al statului, cum şi Banca Naţională nu este banca statului ci este banca ţării româneşti şi asta a scris-o şi Ceauşescu într-o lege în 1970 în decembrie. Diferenţa este, aşa cum scrie în lege, nicio altă autoritate nu poate să îi dea dispoziţii Băncii Naţionale. Banca Naţională este condusă numai prin lege”, a spus Vasilescu.

El a mai declarat anterior, că varianta „raţională” aleasă de BNR este ca aurul României să rămâna la Londra.

Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, în noiembrie, pentru reexaminare, legea inițiată de Liviu Dragnea privind repatrierea a 91,5% din aurul depozitat în străinătate.

Șeful statului susține că modificările la Statutul BNR pot crea un precedent periculos pentru elaborarea și implementarea politicii monetare și pot „să creeze premisele îndepărtării de la compatibilizarea legislației BNR cu tratatele europene, cu Statutul Sistemului European de Bănci Centrale (SEBC) și cu cel al Băncii Centrale Europene (BCE) și să genereze dificultăți în aplicare”.

Urmăriți-ne și pe Facebook.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele