Vestra Industry, afaceri de 75 de milioane de lei în 2019, datorită proiectelor europene în domeniul utilităților (P)

823
5 minute de lectură

Vestra Industry, companie integral românească, specializată în furnizarea de echipamente și servicii în industria de utilități din România, estimează pentru anul acesta o creștere a afacerilor până la pragul de 75 de milioane de lei, în creștere cu 20 de milioane de lei față de 2018, datorită proiectelor finanțate din fonduri europene. Desprinsă din grupul integrat Elsaco în urmă cu aproape cinci ani, Vestra își propune să își consolideze statutul de prim cluster specializat în domeniul utilităților, chiar dacă, asemenea altor jucători din piața locală, se confruntă cu o criză de forță de muncă specializată.


Primul cluster specializat în domeniul utilităților

Vlad Iftime, CEO Vestra Industry

Vestra Industry s-a desprins în 2015 din grupul integrat Elsaco, una dintre cele mai puternice companii care furnizează soluții de creștere a eficienței energetice din România, cu scopul de a oferi performanță și specializare înaltă pe segmentul furnizării de echipamente și servicii în industria de utilități.

„Am evoluat de-a lungul anilor și ne-am adaptat constant nevoilor din piață și cerințelor din partea clienților. Anul acesta, prognozele de business pe care le-am făcut arată mai bine decât în 2018 datorită fondurilor europene deschise în domeniul utilităților. Regiile de apă din mai multe județe ale țării au întocmit proiecte, au aplicat și au câștigat finanțări europene, iar constructorii au ales să lucreze cu noi, Vestra, datorită experienței și seriozității cu care ne-am implicat în toate proiectele de până acum”, explică Vlad Iftime (foto), CEO-ul companiei.

La cinci ani de la intrarea în piața locală ca entitate juridică de sine stătătoare, acesta consideră că decizia Consiliului de Administrație al Elsaco a influențat în sens pozitiv întreaga dinamică a proceselor de vânzare de echipamente și soluții oferite de Vestra. „Funcționăm independent de grup, dar beneficiind de capitalul de încredere acumulat de acesta, ne-am stabilit propriul drum, însă ne consultăm cu cei mai experimentați decât noi”, spune oficialul Vestra Industry. Fosta Divizie de Echipamente și Servicii Utilități din grup a contribuit anual în medie cu 22% la rezultatele financiare ale Elsaco Electronic.

Suntem o companie dinamică și extrem de competitivă, iar ceea ce facem noi este să aducem performanță în sectorul utilităților prin asocierea cu liderii mondiali din acest sector.

De cinci ani parteneri cu lideri mondiali

La scurt timp de la înființare, Vestra a început colaborarea cu Rockwell Automation, lider mondial în furnizarea de soluții de automatizare industrială, cu afaceri anuale ce depășesc 6 miliarde de dolari. Astfel, Vestra a devenit distribuitor autorizat pentru piața locală, grație forței de vânzări care acoperă întregul teritoriu al României. „Parteneriatul cu Rockwell este unul stabil, care funcționează în parametri agreați și unde stabilitatea și sănătatea financiară a companiei contează foarte mult”. Rockwell Automation este unul dintre cei 36 de parteneri externi cu care lucrează Vestra Industry pentru piața din România.

Vestra continuă parteneriatul semnat de Grupul Elsaco cu Itron, cu 19 ani în urmă. Itron este lider mondial în furnizarea de echipamente și soluții de măsură pentru contorizarea apei, energiei termice și gazelor naturale, servicii și soluții de citire și management al parcului de contoare, organizate pe mai multe segmente de piață: consumatori de utilități, producători/distribuitori de utilități, consumatori industriali, etc.

Un alt parteneriat important pe care compania îl duce mai departe este cu AVK International A/S, producător de top de echipamente pentru industria apei, gazelor, sistemelor de canalizare și protecție împotriva incendiilor.

Provocările anului

Cea mai mare provocare a companiei pentru perioada următoare o constituie semnalele negative de pe piața forței de muncă. „Echipa noastră numără aproximativ 57 de membri. Suntem un pic atenți la criza forței de muncă, iar principala problemă o constituie salariile de la stat. Creșterea operată în favoarea salariilor angajaților la stat se repercutează în mod negativ asupra mediului privat, asupra companiilor cum suntem noi”, spune Vlad Iftime. Vestra are un grad înalt de retenție a personalului, datorită condițiilor și specializării. „Recent, am făcut un studiu pe tema salarizării personalului și am constatat că noi practicăm un salariu peste media industriei în care activăm, pe tipuri de profesii și specializări. Salariile pe care le oferim noi în Vestra sunt cu aproximativ 40% peste media industriei. Dar când salariile oferite de stat sunt extrem de atractive, oamenii aleg jobul la stat, cu un program de lucru relaxat, fără indicatori de performanță, fără fișe de post clare”, explică oficialul companiei. Principala îngrijorare a sa este legată de capacitatea instituțiilor publice de a accesa în continuare fonduri europene. „Când România este principala mea piață, mă preocupă capacitatea instituțiilor de a face proiecte. Eu sunt companie de vânzări, iar dacă ei nu sunt în stare să acceseze fonduri, noi, furnizorii și implementatorii de proiecte specifice, vom avea mari probleme”. 

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele