Washingtonul și Seulul, îngrijorate de o nouă rachetă nord-coreeană

42
2 minute de lectură

Coreea de Sud a anunțat că două proiectile lansate de Coreea de Nord se încadrează într-un „nou tip de rachetă cu rază scurtă de acțiune“, constituind o „amenințare militară“ de natură să afecteze procesul de pace în Peninsula Coreeană, relatează CNN.

Phenianul a lansat joi două rachete în direcția Mării de Est, cunoscută și drept Marea Japoniei. Prima rachetă s-a deplasat pe o distanță de aproximativ 430 de kilometri, în timp ce a doua a parcurs 690 de kilometri, conform oficialilor sud-coreeni.

Săptămâna aceasta, spațiul aerian de deasupra Mării de Est a fost scena unor incidente în care au fost implicate aeronave militare din Japonia, Coreea de Sud, Rusia și China, punând în evidență natura incertă a regiunii, unde diverse dispute teritoriale și manevre militare agresive ridică riscul apariției unui conflict, chiar și fără implicarea Coreei de Nord.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a anunțat că autoritățile de la Seul văd lansările de joi ca pe „o amenințare militară și o acțiune ce poate spori tensiunile în Peninsula Coreeană“.

„Guvernul a monitorizat atent toate activitățile relevante și cere Phenianului să suspende acele activități care nu ajută efortul de relaxare a tensiunilor militare din Peninsula Coreeană“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului, Choi Hyun-soo. „Privind înainte, Guvernul (sud-coreean – n.r.) va spori acțiunile de monitorizare în colaborare și strânsă comunicare cu Statele Unite“.

Un oficial de rang înalt din cadrul Administrației americane, a declarat că Washingtonul este „la curent cu informațiile cu privire la rachetele cu rază scurtă de acțiune lansate de Coreea de Nord“, evitând să facă alte comentarii.

Directorul Proiectului de Apărare din cadrul Federației Cercetătorilor Americani, Adam Mount, a declarat că apariția unui nou tip de rachetă cu rază scurtă de acțiune este îngrijorătoare, deoarece astfel de dispozitive sunt în general considerate „arme de inițiere a unui atac“. Prin natura lor, aceste arme permit „o avertizare foarte târzie și foarte puțin timp de decizie“, a explicat el, pentru CNN. „Aceste arme sunt utile ca răspuns, dar sunt mult mai relevante pentru inițierea unui atac. Acesta este unul dintre motivele pentru care am decis să interzicem rachetele nucleară cu rază medie de acțiune în timpul Războiului Rece“, a concluzionat Mount.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele