Zegrean, despre interdicția cumulării pensiei cu salariul de la stat: Discriminare pe criteriu de avere

226
3 minute de lectură

Judecătorul CCR Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a declarat pentru Reporter Global că măsura anunțată de ministrul muncii privind interdicția acumulării pensiei cu salariul de la stat peste o anumită sumă este o discriminare pe criteriu de avere. El a precizat că în articolul 16 din Constituție scrie că toți „cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”.

„Dacă pe unii îi lasă și pe alții nu, atunci este necontituțional, pentru că avem articol în Constituție care spune că toți sunt egali și nimeni nu este mai presus de lege, articolul 16. În acest context, cei pe care nu-i lasă să mai cumuleze vor spune „dar pe ceilalți de ce îi lăsați?” E o discriminare pe criteriu de avere: cel sărac poate să mai muncească, cel bogat nu poate să mai muncească. Nu se poate așa”, a explicat Zegrean pentru Reporter Global.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat luni că va exista o categorie de personal căreia nu i se va aplica interdicția de a cumula pensia cu un post de bugetar. Este vorba de cei care au pensii mai mici decât salariul minim brut (2.080 de lei, care va fi 2.230 de lei de la 1 ianuarie 2020), potrivit G4Media.

„Acesta este scenariul de lucru la acest moment. Interdicția pe care o propunem are rolul de a elimina din sistem situațiile nefirești, cu angajați care imediat după ce s-au pensionat pe pensii mari s-au întors în sistemul de stat și cumulează venituri uriașe. Nu vor fi afectați pensionarii cu pensii mici care sunt solicitați să revină în posturi care nu pot fi acoperite altfel”, a declarat Violeta Alexandru pentru G4Media.

Ea anunţase sâmbătă că este în curs de elaborare un proiect de lege care va interzice bugetarilor cumulul pensiei cu salariul de la stat.

„Trebuie să existe existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justeţea unei măsuri faţă de o situaţie dată în care o persoană, deşi în plină formă de muncă, după ce primeşte pensia se angajează tot într-o instituţie publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare”, a declarat ministrul Muncii, sâmbătă.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele